Sörivók és történészek
2010. augusztus 25. 09:21
Az olvasó legújabb e-folyóiratunkban egy 2008-ban megrendezett miskolci konferencia előadásait olvashatja, amelynek résztvevői a sörfőzés és sörfogyasztás kapcsán kalandoztak a történelemben és gasztronómiában.
"Némi nagyzolással azt is mondhatnánk, hogy interdiszciplináris konferencia volt ez, hiszen egyaránt előadást tartottak a természettudomány és a bölcsészettudomány űzői is, de - és ez volt az igazi kuriózum! - a tisztes ipar, valamint a sörcikkeket szenvedéllyel birtokolni vágyó gyűjtők egyesülete is képviseltette magát. Így találkozott e rendezvény keretein belül elmélet és gyakorlat, sörfőző és sörivó, múlt és jelen" – áll a kötet szerkesztője, Katona Csaba bevezetőjében.
"Ez a szerencsés találkozás azonban utólag nehéz terhet rótt a szerkesztőkre, ti. annak a kérdését, hogy a szerteágazó témaköröket, a más-más megközelítési módot tükröző írásokat miképp lehetne valamiféle egységbe fogni? Végül az az egyhangú döntés született, hogy „népszerűsítő" jelleggel mutatjuk be ezen előadásokat, vagyis: mellőzzük a jegyzeteket, a hivatkozott irodalmat stb., egyszóval a tudományos igényű közlés követelményeit.
Mi indokolja ezt? Mindenekelőtt az, hogy meggyőződésünk szerint tartalmukban nem lesznek csekélyebb értékűek ezek az írások ily módon közölve sem. Ugyanakkor vélhetően azok is könnyebben nyújtják kezüket e kötet felé, akiket esetleg visszariasztanának a hosszas jegyzetek és a felsorolt dokumentumok, a felhasznált irodalom listája.
Annál is inkább, mert több olyan írás is van, ami - minthogy döntően a jelenhez, és nem a múlthoz kötődik - nem is ilyen jellegű forrásokra épül. Így tehát - nem tagadva, hogy számos levéltári és más közgyűjteményi dokumentum, továbbá kiadott források és bőséges szakirodalom áll a most közölt írások mögött -, a maguk „nemes egyszerűségében" tesszük közzé a tanulmányokat."
A 2009-ben nyomtatott formában is közreadott, válogatott tanulmányokat e-folyóiratunkban rövidítve, részleteiben, és az eredeti kötet ("Iszom a sört, szívem mámorban fürdik": epizódok a sörgyártás és sörfogyasztás történetéből : a Miskolcon, 2008. június 13-án megrendezett konferencián elhangzott előadások írott változata. Szerk.: Katona Csaba, Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara, Miskolc, 2009. 75 o.) szerzői és szerkesztői engedélyével közöljük.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
12. A középkor és a kora újkor kultúrája
III. Egyén, közösség, társadalom, munkaügyi ismeretek
- Nem volt elragadtatva a ferences szerzetes, aki a tatárjárás után a mongolok fővárosába látogatott
- A felnőttek több mint tizede szenvedhetett rákos megbetegedésben a középkori Angliában
- A középkorban sem volt mindig stigma „bűnben élni”
- „Legnagyobb ellensége” fejezte be a Szent Péter bazilika tervezőjének életművét
- Valóban annyira mocskosak voltak a középkori emberek?
- Habár meggazdagodott műveiből, munka közben csak kenyeret és vizet fogyasztott Michelangelo
- Miért hordtak röhejesen hosszú orrú cipőket a középkorban?
- Donatello híres Dávid-szobrát eredetileg a firenzei dómba szánták
- 10 tény a Mona Lisáról
- Viktória királynő szabadítatta ki a csatornaépítéssel is foglalkozó 1848-as hőst tegnap
- Egy kertész lányát vette el a később női ruhában bújkáló jakobinus vezető tegnap
- Az Eufrátesztől a Magyar Királyságig tartott a kétszer is trónra ültetett II. Mehmed birodalma tegnap
- Börtönbe zárták a Mediciek a politikatudomány megteremtőjét, Machiavellit tegnap
- A maffia információi segítették a szövetségeseket a szicíliai partraszállásnál tegnap
- Hiába szereztek fegyvereket, mégsem tudtak megszökni a rabok az Alcatrazból 2024.05.02.
- Több ezer harckocsit és repülőgépet vetettek be a szovjetek Berlin elfoglalásához 2024.05.02.
- Dél-Amerikába kalauzolja a látogatókat fotókiállításain a Néprajzi Múzeum 2024.05.02.