A brit kormány nem engedi, hogy külföldre kerüljön Viktória királynő ritka mellszobra

2017. szeptember 11. 11:07 MTI

A brit kormány szeretné, ha Viktória királynő több mint százéves márvány mellszobra az országban maradna, ezért a kulturális tárca pénteken átmeneti kiviteli tilalmat rendelt el a műalkotásra.

Viktória királynő mellszobra

John Glenn kulturális miniszter azért lépett közbe, mert felmerült annak lehetősége, hogy az értékes alkotás külföldre kerül. A kormány most vásárlót akar találni, aki az eladási áron, adóval együtt 1,44 millió fontért (484 millió forintért) megvenné a szobrot, és az továbbra is Nagy-Britanniában maradna. Az 1901-ben bekövetkezett haláláig uralkodó Viktória királynő márvány mellszobrát Alfred Gilbert, a brit szobrászat 19. század végén és 20. század elején alkotó nagy hatású mestere faragta ki. A szobor a művész 1887-ben alkotott, Viktória királynőt ábrázoló egészalakos bronzszobra nyomán készült. Gilbert rendszerint bronzból készítette szobrait, kevés márványszobrot faragott, ezért a királynő márványportréja még értékesebb.

John Glenn a mű rendkívüliségét hangsúlyozva kiemelte, hogy a szobrásznak nagyszerűen sikerült megragadnia Viktória királynő vonásait, és hozzáfűzte: az lenne a legjobb, ha a mű egy angol intézményhez kerülne, amely kiállítaná, hogy a közönség láthassa. A szobor élete alkonyán ábrázolja Viktória királynőt, a márvány érzékenyen tükrözi arcvonásait, valamint főkötőjét és ruhájának redőit. A művész fotók alapján dolgozott, ám a drapéria és a fej megformálásához édesanyja volt a modellje. „Egyik modellem országom királynője volt – a másik a szívemé” – mondta Gilbert.

A mellszobrot 1887-ben a brit Hadsereg és Tengerészet Klubja rendelte meg az uralkodó 1837-es trónra lépésének aranyjubileuma alkalmából. A kulturális tárca azt követően adott ki az alkotásra átmeneti exporttilalmat, hogy a kulturális szempontból fontos műalkotások kivitelét felülvizsgáló bizottság (RCEWA) ezzel kapcsolatos ajánlást fogalmazott meg. Lowell Libson, a bizottság tagja hangsúlyozta, hogy Alfred Gilbert a brit szobrászat új vonulatának meghatározó alakja volt, és egyúttal a korszak legkiválóbb európai mestereinek egyike.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma