A megbékélés jegyében temetik újra a Lengyelországban elesett német katonákat

2017. április 7. 12:02 MTI

Csaknem 1800, a második világháborúban elesett német katona földi maradványait temették újra csütörtökön az északnyugat-lengyelországi Glinna faluban létesített katonai temetőben. A földi maradványokat egy 1990-ben kezdődött program keretében tavaly hantolták ki öt lengyelországi vajdaság területén.

Glinna temető

A gyászszertartáson a tengermelléki vajdasági központban, Szczecinben akkreditált német tiszteletbeli konzul, a német szövetségi kormány által az első és második világháborús német hadisírok ápolásával megbízott Német Hadisírgondozó Népszövetség (VDK) képviselői, valamint a VDK megbízásából Lengyelországban a háborús tömegsírok feltárásával foglalkozó Emlékezet (Pamiec) alapítvány munkatársai vettek részt.

Lengyelország és Németország 1989-ben egyezett meg német katonai temetők létesítésében. Az Emlékezet alapítvány 1990 óta foglalkozik a német katonák lengyelországi temetőinek kialakításával és gondozásával, adatai szerint Lengyelországban félmillió német katona nyugszik tömegsírokban. Tizenhárom ilyen temetőt már létrehoztak, mások mellett a nyugat-lengyelországi Wroclaw, az északkelet-lengyelországi Elk és a közép-lengyelországi Torun körzetében. A glinnai német katonai temetőt 2006-ban avatták fel.

Lengyelország 1939-1945 közötti hitleri német megszállása több mint 2,7 millió lengyel és 2,7-2,9 millió lengyel zsidó áldozattal járt. A második világháború utáni lengyel-német megbékélés folyamata 1965 novemberében indult el, amikor a lengyel püspöki kar tagjai a 2. Vatikáni Zsinaton jelen lévő német püspököknek a kölcsönös kiengesztelődésre felhívó levelet nyújtottak át.

A megbékélés következő mérföldköve az 1989-es rendszerváltás idején Helmut Kohl akkori német kancellár és Tadeusz Mazowiecki, az első nem kommunista lengyel miniszterelnök történelmi találkozója lett a dél-lengyelországi Krzyzowában. A lengyel-német kiengesztelődésért akkor bemutatott szentmisén Kohl és Mazowiecki a béke jelével köszöntötték egymást.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma