2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A modern remetekirályság

2015. április 23. 15:16 Csoma Mózes

Észak-Korea csupán egy kicsivel nagyobb Magyarországnál, területe hegyvidékes, mezőgazdasági művelésre nehezen alkalmazható, lakosságának száma körülbelül 23 millió fő. A világ bármely más pontján periférikus államnak számítana, s aligha szerepelhetne rendszeresen a híradásokban. Mégis, bármi történjen a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban (KNDK), a nyugati világ fokozott érdeklődéssel fogadja a napvilágra kerülő információkat. Észak-Korea különlegességét az a hatalmas kontraszt adja, ami a történelmileg és kulturálisan homogén Koreai-félszigeten kialakult. A 38. szélességi foktól délre Pak Csong Hi elnök a múlt század hatvanas–hetvenes éveiben sikeres exportorientált modernizációt valósított meg, a nyolcvanas évek végén pedig az ország parlamentáris demokrácia lett. A 38. szélességi foktól északra viszont Kim Ir Szen pártfőtitkár fokozatosan bezárta országát, s az a koreai történelmi hagyományokra épülő modern remetekirálysággá változott. Ráadásul az egykori szocialista országokban példa nélkül álló módon meghonosította az apáról fiúra szálló, dinasztikus hatalomátadás gyakorlatát. Napjainkban a két ország(rész) közti különbség még a világűrből is jól látható: a világsajtót bejárták azok a felvételek, amelyek az északi és a déli rész eltérő fénykibocsátását ábrázolják. A KNDK ténylegesen „sötét folt” Távol-Kelet térképén.

Monarchikus uralom

Huszonöt évvel ezelőtt sokan bíztak abban, hogy a közép- és kelet-európai rendszerváltozások dominója eléri majd Kim Ir Szen országát is. A vezetés ugyanakkor a nómenklatúra felsőbb szintjein előforduló kritikus hangokat csírájában elfojtotta. A phenjani rádió 1989 késő nyarán számolt be arról, hogy Kim Ir Szen kijelölt örököse, Kim Dzsong Il „megtisztította” a pártot azoktól, akik „beszennyezhették” volna az irányvonalát.

A phenjani rádió közlése szerint a fenti személyeket „likvidálták”. Továbbá az európai szocialista országokban tanuló több száz észak-koreai diákot pánikszerűen hazaszállították, nehogy káros tapasztalatokat gyűjtsenek a kapitalizmus terjedéséről. Minden igyekezet ellenére, a phenjani egyetemisták 1989 őszén mégis ellenzéki szervezkedésbe kezdtek. A fővárosi filmszínházak előtt heteken keresztül falragaszok bukkantak fel, amelyek Marx- és Engels-idézetekkel kritizálták a Kim-család monarchikus uralmát. A hatóságok végül brutálisan elfojtották a szervezkedést, a részt vevő diákokat Phenjan külvárosában kivégezték.

A KNDK tehát belső változtatások nélkül lépett át az 1990-es évekbe. Mindez egy új korszak kezdetét is jelentette: az ország teljes elszigetelődésének és gazdasági tönkremenetelének korszakát. Kim Ir Szen 1994-ben váratlanul meghalt, az országot érő katasztrofális esőzések pedig tönkretették a termőterületeket. A menekültek beszámolóira épülő becslések szerint 1995-ben 500 ezer, 1996-ban pedig 1 millió áldozatot követelt az élelmiszerhiány. Kim Dzsong Il tehát meglehetősen reménytelen helyzetben vette át az ország irányítását, s a teljes összeomlás elkerülése érdekében részleges nemzetközi nyitásra is kényszerült. 1998-tól a balközép irányultságú dél-koreai kormányzat ehhez igyekezett minden támogatást megadni, aminek eredményeképpen 2000 júniusában lezajlott a megosztott félsziget történetének első csúcstalálkozója.

A déli nagyvállalatok – mindenekelőtt a Hyundai vállalatcsoport – hatalmas beruházásokat hajtottak végre az északi országrészben. A Dél-Koreában két egymást követő cikluson keresztül kormányzó balközép elit abban bízott, hogy a gazdasági együttműködés hatására a KNDK-ban kínai típusú reformok indulhatnak meg, amelyek hosszú távon hozzájárulhatnak az északi területek felzárkóztatásához és a félsziget egyesítéséhez. A kezdeti optimizmus után azonban egyértelművé vált, hogy a phenjani nómenklatúra nem vállalja a rendszer kereteit feszegető nyitási politika folytatását. A Bush-adminisztráció által a nemzetközi terrorizmus elleni harc lehetséges célpontjaként megjelölt ország ráadásul felújította nukleáris programját, sőt három alkalommal kísérleti atomrobbantást is végrehajtott. Mindez nagy csalódást váltott ki a két Korea együttműködésének bizalmat szavazó szöuli politikusok és üzletemberek körében.

Átcímletezett valuta

Kim Dzsong Il viharos regnálásának utolsó éveire az államfő megromlott egészségi állapota is rányomta a bélyegét. 2009 januárjának végén a dél-koreai sajtó phenjani értesülésekre hivatkozva közölte, hogy Kim Dzsong Il harmadik fiát jelölte ki majdani utódjául, a döntésről pedig már értesítette a Koreai Munkapárt illetékes szerveit is. Ettől kezdve a phenjani agitáció burkoltan, de folyamatosan készítette fel a lakosságot a küszöbönálló hatalomátadásra. Eközben váratlan turbulencia rázta meg a modern remetekirályságot. 2009 őszén a rezsim pénzreformot hajtott végre, ami napokig tartó káoszhoz vezetett. Az átcímletezett valuta szinte óráról órára vesztett értékéből, a lakosság tényleges ellátását biztosító szabadtéri piacok megbénultak. Több helyen zavargások törtek ki, a vezetés a hadsereget is készenlétbe helyezte. A történtekért végül is Pak Nam Gi pénzügyi szakembert tették felelőssé, akit nem sokkal később Phenjan egyik lőterén kivégeztek.

Csoma Mózes írásának folytatását keresse a Múlt-kor tavaszi számában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár