2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Montenegró háborús kártérítést fizet Horvátországnak

2005. július 29. 14:35

Montenegró vállalta, hogy 400 ezer euró összegű háborús kártérítést fizessen Horvátországnak az 1991-ben okozott károkért, amikor montenegrói félkatonai alakulatok megtámadták Dalmácia déli területeit.

Vukovár, 1991

Mint a horvát közszolgálati rádió jelentette, az erről szóló megállapodást szerdán írták alá Horvátország legdélibb városában, Cavtatban a két fél mezőgazdasági miniszterei, a horvát és a montenegrói államfő jelenlétében. Ez az első háborús kártérítés, amelyet önként fizet meg egy jugoszláv utódállam egy másiknak a volt Jugoszlávia szétesésekor kitört polgárháborúban okozott károkért.

Zágráb 1991 júniusában nyilvánította ki függetlenségét Jugoszláviától, de a horvátországi szerb kisebbség fellázadt, és a jugoszláv hadsereg támogatásával kikiáltotta önálló államát. Montenegrói tartalékosok és félkatonai alakulatok ekkor rátámadtak a szomszédos Horvátországra. Elűzték a Montenegróban élő horvátok többségét, és kifosztották házaikat az Adriai-tenger mentén fekvő Konavlin, a Cavtattól és Dubrovniktól délre fekvő termékeny földsávon.

A kártérítésben egy viszonylag kisebb összegről, 400 ezer euróról van szó, amivel egy állami gazdaságot kártalanítanak, ahonnan 1991-ben montenegrói katonák elhajtottak 650 tehenet. Horvátország korábban már beperelte Szerbia és Montenegrót a hágai nemzetközi bíróságon agresszió miatt, és kártérítést követelt, de a per még nem zárult le. A szerdai megállapodás független ettől a pertől. Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök 2000-ben nyilvánosan megkövette a horvátokat a montenegrói csapatok által elkövetett bűnökért, és azóta a két ország kapcsolatai jelentős mértékben javultak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár