2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Antarktisz hómezőinek megnyitására emlékeztek

2006. november 20. 11:45

Az ismeretlen volt az ellenfelük

Dufek azt is megörökítette, hogy a leszállás idején az egész világot a Közel-Keleten és Magyarországon éppen felforrósodott hidegháború tartotta rettegésben. Az Antarktiszon azonban minden katona, tengerész és pilóta a békéért dolgozott. `Győzelmeink csendes diadalok voltak a tudás szolgálatában; hídfőállásainkból lettek a Déli-sarkon lévő állomások. A bázisok elkészülte után a minket követő megszálló csapatok pedig szakképzett tudósokból álltak, akiknek csupán egyetlen ellenségük volt - az ismeretlen.`

Az első állomás

Az első leszállást követően érkeztek meg az Egyesült Államok haditengerészetének szakemberei, akik az ejtőernyővel ledobott anyagokból felépítették a Déli-sark első állandó állomását. A Paul Siple kutató és John Tuck hadnagy vezette csapat 1957 márciusában kezdte el az első telet a sarkvidéken a Nemzetközi Geofizikai Év világméretű megfigyeléssorozatának részeként.

"A déli-sarki bázis (IGY South Pole) kiépítése csak egyike volt a Deep Freeze művelet feladatainak. De számunkra ez az expedíció jelképe volt. A Ross-tenger fölött magasodó hegyláncok, völgyek és gleccserek különös és csábító szépsége mögött terül el a végtelen, fagyos magányosság fennsíkja. Vajon milyen titkokat rejt, amelyek feltárulnak majd az ember előtt következő években" - tette fel a kérdést Dufek.

A 2005-ös állapot

A floridai Pensacolában a Tengerészeti Repülés Nemzeti Múzeumában (National Museum of Naval Aviation) ünnepélyes körülmények között emlékeztek meg az 50 évvel ezelőtti repülésről. Ennek részeként Arden Bement, az NSF igazgatója telefonbeszélgetést folytatott a déli-sarki állomáson dolgozó személyzettel. A megemlékezéssel egy időben szerelték fel azt a webkamerát, amely az érdeklődők számára a világ minden részén lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjenek az Antarktiszon dolgozó tudósok életébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár