2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A veszélyeztetett világörökségi listára kerülhet a Tower

2007. január 17. 10:15

Az UNESCO a londoni Tower környékére épülő felhőkarcolók miatt kilátásba helyezte, hogy a jelenlegi tervek megvalósítása esetén a veszélyeztetett örökségi listára teteti a város szívében álló épületet.

Ilyen lesz az Üvegszilánk

Komoly beruházások folynak London központjában: a London Bridge mellett hamarosan felépülhet a 306 méter magas Üvegszilánk torony, mellette pedig a 200 méteres Minerva épület. Az UNESCO számára azonban a 324 méter magas Bishopsgate torony és egy másik, 209 méter épület bejelentése okozott problémát, mert azok meglátásuk szerint komoly veszélybe sodorják a már meglévő épületek történeti értékét.

A Világörökségi Központ tavaly már aggodalmát fejezte ki a tervek miatt, mert szerintük az épületek és az építkezésből adódó veszélyek aláássák és lerombolják a hely jelentőségét, és mindez hatással lehet a többi világörökségi helyszínre, a Parlamentre és a Westmister Apátságra is.

A szervezet már többször is felmérte a helyszínt, és most arra kérte az angol kormányzatot, hogy válaszoljon a felvetéseikre, és mutassa be az építési ütemtervet. Az angol kulturális minisztérium a hónap végéig kapott időt arra, hogy megindokolja: miért ne kerüljön a XI. századi alapokra épített Tower a listára. Mindez persze furcsán venné ki magát, hiszen a nyugat-európai országok közül csak Németország szerepel a listán az Elba-híddal.

A kulturális minisztérium szóvivője szerint nem állítják le az Üvegszilánk építését, és a sajtónak elmondta, hogy a beruházásra egy széleskörű közvéleménykutatás után adtak engedélyt. Szerintük az építkezés és a toronyházak semmilyen veszéllyel nem fenyegetnek, és abszolút biztonságosak.

Az UNESCO júniusban hozza meg a végső döntést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár