2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pusztulóban az Antarktisz öröksége

2007. január 22. 17:00

Sir Edmund Hillary vasárnap felhívást intézett a Déli-sarkról a brit kormányhoz, hogy tegyen valamit Robert Scott és Sir Ernest Shackleton brit sarkkutatók százéves kunyhóinak pusztulása ellen.

Hillary az új-zélandi rádiónak nyilatkozva leszögezte: csalódás számára, hogy a kormány nem tesz semmit ezekért az emlékhelyekért, amelyek ugyan új-zélandi területen vannak, de mégiscsak a száz éve ott járt brit úttörők emlékét őrzik.

Az idős utazó azért kereste fel az Antarktiszt, hogy az első ottani új-zélandi kutatóállomás 50 évvel ezelőtti felavatása kapcsán rendezett megemlékezésen részt vegyen, az állomást felépítő expedíciót ugyanis ő vezette. Az vele utazó újságírók szerint Scott kunyhója érintetlen. Beszámolóik szerint a jég behatol oda, és a levegő páratartalma pusztítja mindazt, ami még ott van: papírokat, miegyebet. Paul East, az új-zélandi Antarktisz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke a restaurálás költségeit 3,5 millió euróra becsüli.

Scott 1912. január 17-én elérte ugyan a Déli-sarkot, de rá kellett jönnie, hogy a norvég Roald Amundsen egy hónappal megelőzte. A visszafelé úton az expedíció tagjai a rendkívüli hidegben életüket vesztették. Sir Ernest Shackletont máig az egyik legjelentősebb sarkkutatóként tartják számon, negyedik antarktiszi expedícióján szívroham vitte el 1922-ben.

Edmund Hillary1953-ban egy serpával elsőként hódította meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet (és 1965-ig a hegység további 10 csúcsát megmászta), majd négy évvel később annak az új-zélandi expedíciónak a vezetője volt, amelyik létrehozta a Scott-kutató állomást. 1977-ben a Gangesz forrásától a torkolatáig vezető hajós expedíciót vezetett, 1985-ben Neil Armstrongot kísérte egy kis repülőgépen, és leszállt az Északi-sarkon - ezzel ő lett az első ember, aki megjárta az Északi- és a Déli-sarkot, valamint a világ legmagasabb helycsúcsát. Még abban az évben kinevezték Új-Zéland indiai, nepáli és bangladesi főmegbízottjává, és e tisztségben négy évet töltött Újdelhiben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár