2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

100 éves távcső lesi az eget a felújított csillagvizsgálóban

2007. február 2. 16:00

A felújítás után újra megnyílt a Gellért-hegy oldalában a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Uránia Bemutató Csillagvizsgálója, amely 60 éve kezdte meg működését - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

A Kulin György által 1946-ban alapított Magyar Csillagászati Egyesület működtette az 1947-ben, az egykori Uraniae helyén létrehozott Uránia Csillagvizsgálót, amely később - TIT Uránia Csillagvizsgáló néven - a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) kezelésébe került. A jelenleg Budapesti Planetáriumnak nevezett intézmény 1977-ben nyílt meg. A csillagászati ismeretterjesztést fontos feladatának tekintő, s az amatőr csillagászati mozgalmat támogató Kulin vezetésével 1964-ben megalakult a Csillagászat Baráti Köre.

A csillagvizsgáló legfőbb műszere a csaknem 100 éves Heyde-refraktor. A távcsővel nemcsak a közelinek tekinthető Hold, de a bolygók, kettőscsillagok és a milliónyi fényév távolságban lévő csillagködképek is megfigyelhetők - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A műszernek egyetlen párja van a világon: "ikertestvére" Rio de Janeiróban található.

A Heyde-refraktort a 19. század talán legnagyobb magyar csillagásza, Konkoly Thege Miklós (1842-1916) állította fel 1908-ban, egy nemzetközi program keretében. A csillagok fényességének meghatározására meghirdetett programban a magyar csillagász az északi égi pólus környékének fényképezésével vett részt. Ehhez a munkához rendelték a refraktort Gustav Heyde, drezdai távcsőkészítő mesternél.

A távcsőnek, amelynek objektívje 20 centiméter átmérőjű, lencséje pedig 303 centiméter fókusztávolságú, Konkoly Thege Miklós ógyallai birtokán 5 méteres vaskupolát épített. Ehhez még egy kis szoba is tartozott a kamera lemezeinek cseréjéhez. Miután a vállalt égterületet lefényképezték, a Heyde-refraktort főként asztrofizikai célokra használták, de 1910-ben a Halley-üstököst is észlelték vele.

Trianon után - mivel Ógyalla Szlovákiához került - a műszert Budapestre szállították, ahol 1922-ben állították fel az eredetihez nagyon hasonló kupolában, a sváb-hegyi csillagvizsgálóban. Ez a kupola volt a csillagda első épülete. A Heyde-refraktor 1947-ben került az Urániához, azóta a műszert főként bemutatásra használják.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár