2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rövidített kiadásban olvashatjuk a Háború és békét

2007. február 28. 11:00

Angolul is megjelenik a híres regény rövidített, a szerkesztők szerint eredeti változata. Az ügy nagyon komoly ellenkezést váltott ki az irodalomtörténészekből.

Fele hosszúság, dupla izgalom!
Dráma! Happy end!

Lev Tolsztoj Háború és békéje a 19. századi orosz társadalom átfogó bemutatásával minden idők egyik legnagyobb és leghosszabb regénye. Most azonban azoknak is felcsillanhat a remény a könyv elolvasására, akiket eddig a mintegymásfélezer oldal riasztott el: hamarosan megjelenhet Tolsztoj könyvének legelső változata, amely a filozófiai fejtegetések eltávolításával 600 oldallal lett rövidebb, és egy igen meglepő befejezést kapott.

Evelina Zajdenshnur orosz kutatónő 50 éven át kutatta Tolsztoj életművét, összegyűjtve az első vázlatokat, összevetve a különböző tintákkal írt részeket, a változó kézírást és a különböző papírdarabokat. A hatalmas munka végeredménye a Háború és béke legelső, 900 oldalas szerkesztett változatának elkészítése lett.

A munkát eredetileg csak a kutatótársainak szánta, ám az a téma különlegessége miatt hamarosan oroszul, és Andrew Bromfield fordításában angolul is megjelenik majd "Háború és béke: az eredeti változat" címmel.

Tolsztoj mesterremekének története igazából terjedelme miatt nehezen összefoglalható, ám annak középpontjában Napóleon oroszországi hadjárata áll, és az orosz arisztokrácia mindennapjai állnak. Tolsztoj regénye egy összefüggő történetfolyam, amelyet az író eredetileg saját koráig szeretett volna elvinni.

Az új könyv angol fordításának szerkesztője, Jenny Coates szerint Tolsztoj regénye a maga korában egy kísérleti munka volt, így annak újrafeldolgozása is ugyanilyen kísérlet csupán, és segíthet megérteni az orosz zseni gondolkodását. A mostani könyv sokkal cselekményorientáltabb lett, és eltávolították belőle az író filozófiai fejtegetéseinek zömét. "Olyan ez, mintha a festmény helyett csak annak rajzolt vázlatát bámulnánk" - egészíti ki. Coates szerint a regényt ismerők felfedezhetik a regény fejlődését, míg akik először olvassák, kedvet kaphatnak a teljes változat felfedezéséhez.

Mi is történik a redukált Háború és béke végén? Az Independent röviden összegezte az eseményeket.
Szonja és Natasa elbúcsúznak barátaiktól, Borisztól és Nyikolajtól, akik Napóleon ellen mennek harcolni, és azt ígérik nekik, hogy hűségesek lesznek. Natasa azonban nem bír magával, és Andrej herceg feltűnésekor megígéri, hogy hozzámegy feleségül, ám amikor a herceg is háborúba megy, akkor lelép Anatolijjal. Szonja megőrzi magát Nyikolajnak, mert ő a feltétel nélküli szerelem és önzetlenség szimbóluma. Ezalatt az oroszok a franciák ellen küzdenek és megvívják a borogyinói csatát. Szonja évekig várja szerelmét, és amikor a férfi megjelenik, bejelenti: azért veszi el, mert a családja tönkrement, és a nő gazdagsága a gyógyír. Mivel a nő az önzetlenség és a feltétel nélküli szerelem híve, ebbe is belemegy. Mindenki boldogan él, amíg meg nem hal (kivéve a franciák, akiket a végső kozákroham őrölt fel).
Ennek azonban sokan egyáltalán nem örülnek, és az akadémikusok szerint a nagyközönség csak egy befejezetlen regényt kap a kezébe. Tony Briggs, az orosz nyelvek és irodalom professzora szerint "ez gyalázatos, és az embereket becsapják ezzel. Az embereknek nem szabadna látniuk ezt a változatot" - állítja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár