2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Toplistán a végigolvasatlan brit könyvek

2007. március 14. 09:30

A brit olvasók által leggyakrabban elkezdett, ám végig soha nem olvasott könyvek kerültek fel egy most közzétett országos felmérés listájára.

A regényekből, illetve dokumentumjellegű írásokból, főleg önéletrajzokból összeállított kétszer tízes listát a fikció kategóriában Peter Finlay - írói álnevén D. B. C. Pierre - ausztráliai születésű, Írországban alkotó író Vernon God Little című, 2003-ban a legrangosabb brit irodalmi kitüntetéssel, a Booker-díjjal jutalmazott regénye vezeti, a soha be nem fejezett dokumentumkötetek listájának élén pedig David Blunkett, a botrányos körülmények között lemondott, világtalan egykori brit belügyminiszter memoárkötete, a The Blunkett Tapes áll. Ezeket a könyveket a felmérésbe bevont négyezer brit egyaránt 35 százaléka tette le végleg jóval az utolsó oldal előtt.

A leggyakrabban félbehagyott regények listájának második helyét Joanne K. Rowling negyedik Harry Potter-regénye, a Harry Potter és a tűz serlege nyerte el, 32 százalékos be nem fejezettségi aránnyal. A harmadik helyre a Joyce-alapmű, az Ulysses került, amely az olvasók 28 százaléka számára bizonyult túl rágósnak szellemi táplálékként (az azonban dícséretes, hogy a cseppet sem könnyű olvasmányt legalább kézbevették).

Felkerült az elkezdett és soha végig nem olvasott nagyregények listájára Tolsztoj és Dosztojevszkij is a Háború és békével, illetve a Bűn és bűnhődéssel, csakúgy, mint a brit-indiai Salman Rushdie a Sátáni versekkel, pedig a szerző a néhai Khomeini ajatollah által vallásgyalázás címén rá kirótt "halálos ítélet" miatt hosszú évekig rejtőzködni volt kénytelen.

A non-fiction kategóriában Blunkett mögött jól megfér egymás mellett Bill Clinton volt amerikai elnök és David Beckham angol labdarúgó szupersztár, akiknek My Life, illetve My Side című, egyaránt önéletrajzi ihletésű köteteit a felmérésbe bevontak 30, illetve 27 százaléka találta túl hosszúnak.

Ugyancsak sokan hagyták félbe Margaret Thatcher vaskos kötetét - The Downing Street Years -, amelyben a volt konzervatív miniszterelnök a hatalom csúcsán eltöltött évekről ad számot, és felkerült a listára Jung Chang kínai születésű brit írónő Vadhattyúk című könyve, amelyben a szerző önmaga és családja sorsán át láttatja a legújabb kori kínai történelmet.

A felmérésből kiderült az is, hogy a britek fejenként és átlagosan négyezer fontot (másfél millió fontot) költenek életük során könyvekre, de ezek egyharmadát soha nem olvassák el, napi rendszerességgel pedig kevesebb mint a negyedük vesz kézbe irodalmi alkotást.

Önnek melyik volt az a közelmúltban megjelent sikerkönyv, amit bár megszerzett, mégsem sikerült a végére jutni? Itt megírhatja nekünk!

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár