2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymillió forint egy családi címergyűjteményért

2008. november 16. 12:02 MTI

Egyáltalán nem indult alacsony kikiáltási árról Nagy Iván Magyarország családai címerekkel és nemzedékrendi táblákkal című munkája a Szőnyi Antikvárium szombati árverésén. A Pesten 1857-1868. között megjelent tizenkét kötetes, egy pótkötetet tartalmazó tételt 160 ezer forintról indították. Kezdetben többen, majd ahogy emelkedtek a tétek, már csak ketten versengtek a félbőr kötéses elegáns könyvekért. Az a gyűjtő vihette el, aki megadta érte az egymillió forintot.

Ez lett az 586 tételt felsorakoztató árverés legmagasabb leütése. Ilyen összeget ritkán adnak könyvekért. A 20. aukciónak az volt a különlegessége, hogy minden tétele címében, alcímében, felzetében vagy tartalmában ott volt a "magyar" szó vagy utalás. Beleértve a magyarországi, erdélyi, pannon vagy más, a magyarsággal kapcsolatos megnevezést. Így, ezen a tematikus árverésen megannyi, a magyarság természeti és szellemi kincseivel foglalkozó kötet, metszet, térkép, plakát, röplap, díszalbum, folyóirat, kézirat került kalapács alá.

Megérte az árát, a 460 ezer forintot a legnevezetesebb illusztrált magyar munka, a Nádasdy-Mausoleum (Mausoleum potentissimorum ac gloriosissimorum Regni Apostolici regnum et primorum militantis Ungariae ducum) néven ismert királykép sorozat. A korabeli pergamenkötéses, 59 metszetet tartalmazó albumot gróf Nádasdy Ferenc országbíró saját költségén adta ki 1664-ben, Nürnbergben. Benne a magyar történelem vezéralakjainak egész alakos rézmetszetű portréját gyűjtötte össze a hun és magyar vezérektől 1657-ig, I. Lipót trónra lépéséig.

Megadták a 200 ezer forintot a számos kőnyomatot, metszetet és még kottalapot is tartalmazó Magyarország és Erdély képekben című 1853-54. között megjelent négykötetes munkáért. A rendkívül gazdag illusztrációs anyaggal, színes táblákkal, kihajtható fakszimilékkel, szövegközti és önálló képekkel díszített tíz kötetes 19. század végi mű, A magyar nemzet története 175 ezer forintért kelt el. Czuczor Gergely és Fogarasi János a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából készítette el A magyar nyelv szótárát. A hat kötetbe foglalt alapvető nyelvészeti mű 1862-1874. között jelent meg. Új tulajdonosa a kikiáltási ár majdnem háromszorosán, 155 ezer forintért szerezte meg.

Akadémiai kiadvány 1905-ből Könyöki József A középkori várak. Különös tekintettel Magyarországra című gazdagon illusztrált könyve is. Nem csoda, hogy 20 ezer forintról 160 ezer forintra licitálták. Ugyancsak 20 ezer forintról tornászta fel magát 115 ezerig A magyar halászat könyve Herman Ottótól. A Hock János szerkesztette Nemzeti dicsőségünk. Fényes korszakok a magyar nemzet történelméből 150 ezer forinton ért célba. A magyar történeti életrajzok sorozat minden egyes darabja sikeresen szerepelt. A legmagasabbra, 115 ezer forintra Császár Elemér Ányos Pálról írt monográfiája jutott.

Jó árak az alacsonyabb kategóriákban is voltak. Csányi Károly A magyar kerámia és porcelán története és jegyei 4,5 ezerről 40 ezerig bírta. Egy díszes 1831-es kis imakönyv, a Magyar kis Officium, avagy: mindennapi ájtatos gyakorlások, melyekben minden időre alkalmaztatott imádságok és énekek találtatnak, 3 ezer forintos kikiáltási árról 22 ezerig ért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár