2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szuvenírként gyűjtötték a vietnami koponyákat

2007. július 20. 13:00

Példát mutattak az amerikai őslakosok

Az amerikai veteránok szerint nem számít, hogy katonák koponyáiról van-e szó, vagy hogy a vietnami kormány tudja-e azonosítani a személyüket, hiszen ők `vietnami polgárok, akiket amerikaiak hoztak el a hazájukból. A maradványok Vietnamot illetik, mindegy, kiket rejtenek` - mondta Ann Mills Griffiths, a Délkelet-Ázsiában eltűntek családjait tömörítő Családok Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A szervezet már korábban is együttműködött a vietnami kormánnyal olyan azonosítatlan maradványok visszaadásának ügyében, amikor az áldozatok valószínűleg az amerikaiak oldalán harcoltak. "Hősi temetőket" hoztak létre a névtelen katonák számára. "Politikailag igen kényes helyzet volt, és sok időbe telt, de rengeteget segített a családoknak."

A múzeum munkatársai eközben nem értik, miért nem kérdezték ki az amerikai katonákat, honnan szerezték a koponyákat. Amikor már az intézetben voltak, "kötelességünk volt megőrizni őket tudományos célokra." A múzeum viszont soha nem állította ki a koponyákat. Bár az intézmény ismeri az amerikai katonák nevét, a katonák megtalálását nem tekintik feladatuknak. "Ez ellenkezik a múzeumi munkával" - mondta Franklin Damann, a múzeum anatómiai részlegének kurátora, aki maga is részt vett amerikai katonák maradványainak hazaszállításában.

A kormány illetékesei szerint azonban időigényes és igen költséges lenne a koponyák történetének feltárása. Nincsenek bizonyítékok, és a hivatalos vietnami kérés is hiányzik, így a kormány nem fog magától lépéseket tenni. Paul Sledzik, a múzeum előző kurátora, írt és előadásokat is tartott a koponyákról. Szerinte ma nagyobb az érzékenység a maradványok visszaadásával kapcsolatban, amely az azonosítás fejlődésének, valamint egy 1990-be hozott törvény hatásának köszönhető, amely lehetőséget teremtett az amerikai kormány számára az amerikai őslakosok maradványainak visszaadására.

"Az 1980-as években még a gyűjtemények egyben tartása dominált, és nem volt jelen az anyagok visszaadásának szükségessége. Ma nagy változásoknak lehetünk tanúi a világban." Az intézet már máskor is adott vissza különféle maradványokat - ha ilyen kéréssel fordultak hozzá. 1972-ben visszaadta Japánnak azt a 100, diafilmet és szövetdarabokat tartalmazó dobozt, amely a Japán elleni atomtámadás hatásáról tanúskodott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár