2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik a Hiemer-ház felújítása

2007. szeptember 18. 10:00

A Norvég Alap támogatásával folytatódik Székesfehérvár műemlék épületegyüttese, a Hiemer-Font-Caraffa ház felújítása; a második ütemre 710 millió forintot nyert el a város.

Az önkormányzat Barokk örökség - virágzó közösség - A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb felújítása II. ütem címmel nyújtott be  pályázatot a Norvég Finanszírozási Mechanizmus kiírására. A sikeres pályázat eredményeként 710 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a város - mondta el Warvasovszky Tihamér.

A projekt teljes költségvetése 835 millió forint, amely a támogatási összegen felül 125 millió forint önerőt is tartalmaz. Ahhoz 50 millió forintot az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium önerő alapjából nyert a város, így az önkormányzatnak 75 millió forintjába kerül az 1103 négyzetméter területű épülettömb felújítása.

A kivitelezés a múlt héten kezdődött meg. A felújítási projekt egy évig tart, a kivitelezés kilenc hónapot vesz igénybe. A munkálatokat fővállalkozóként a székesfehérvári FetévSzer Építőipari Kft. végzi, amely az európai uniós támogatással megvalósult első ütemen is dolgozott.

Az épületben reprezentatív házasságkötő termet, kiállítási- és kamaratermeket, ifjúsági klubot, kávézót alakítanak majd ki. A felújított szárny különlegessége lesz az a 400 éves középkori falmaradvány, amelyet megvilágítva, a házasságkötő terem üvegpadlórészletén keresztül lehet majd szemügyre venni.

A három szárnyból álló Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes a 18. századi európai palotaépítészet egyik gyöngyszeme. A barokk- rokokó épület másfél évtizedig lakatlan volt, állaga leromlott. A rekonstrukció során európai uniós támogatással elsőként a város főterére, a Városház térre néző szárnyat újították fel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár