2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évtizedes vita a rabszolgacsontok miatt

2007. november 8. 11:00

Közel egy évtizede borzolja az angol régészek kedélyeit az angliai Devon északi részén, Rapparee Cove-nál a BBC látványásatása során talált csontok rejtélye.

Rapparee Cove

1997-ben Mark Horton régész - aki jelenleg a BBC Coast című sorozatát vezeti - és Pat Barrow történész, a Bristoli Egyetem régésze szervezték meg az ilfracombe-i ásatást. Az ott talált csontok a szakértők szerint valószínűleg egy London nevet viselő hajóról származnak, amely az angol és francia viszályban ejtett foglyokkal megtömve hajózott ki a Karib-tengerről.

1796 októberében aztán a London egy viharban hajótörést szenvedett a sziklás ormairól ismert Rapparee Cove-nál: a hajó gyomrában francia hadifoglyok és rabszolgák (valójában a franciák oldalán küzdő fekete szabadságharcosok) tucatjai haltak meg. A közeli sziklák alatt a régészek szerint közel 100 embert temethettek el, míg a túlélők egy részét Bristolba vitték, és eladták - mindezt még a rabszolga-kereskedelem utolsó pillanatainak egyikében.

Mark Horton

A felfedezés azonban az elmúlt tíz évben egyfolytában a viták kereszttüzében áll - tudósít az esetről a Guardian című brit napilap. A riport szerint az eredeti feltáráson résztvevő történészek is összevesztek: Barrow most azzal az érvvel állt elő, hogy szerinte Horton nem publikálta a maradványokon elvégezett tesztek eredményeit.

Emellett egy neves fekete polgárjogi szervezet szerint a csontokból szerzett információk kezelése teljes tiszteletlenséget mutat a halott rabszolgák emléke felé; illetve a karibi térség lakói is szeretnék tudni, hogy tényleg az ő felmenőik maradványait találták-e meg, mert ha igen, akkor visszakövetelik azokat.

Pat Barrow

A csontok megtalálása akkor az újságok címlapjaira került, majd a Barnstaple és Észak-Devoni Múzeumba vitték a maradványokat. Horton nem sokkal később vizsgálatokkal próbálta meg kideríteni, hogy azok karibi vagy afrikai személyektől származnak, ám a vizsgálat eredményeit már nem tette közzé.

Barrow ezért egy nemrég tartott rendezvényen kritizálta kutatótársát, hogy szerinte az visszatartja a kutatási eredményeket. Elmondása szerint "ez ahhoz is kapcsolódik, hogy egyes akadémikusok és politikusok nem akarják felismerni a hely történeti értékét és az ország szerepét a rabszolgaság történetében. Nagy-Britanniában ez az egyetlen hely, ahol fekete rabszolgák haltak meg egy hajón. St. Luciában hősként tisztelik őket, és aztán messze az otthonuktól, borzalmas körülmények között haltak meg".

Horton azonban a megkeresés kapcsán a Guardiannek elmondta, hogy jelenleg úgy gondolja: a csontok nem lehettek fekete rabszolgák maradványai. A vizsgálatok ugyanis arra mutattak, hogy azok francia katonákhoz és helyi devoniakhoz tartoztak, így azt sem lehet kimutatni, hogy bármilyen közük lett volna a balesethez. Szerinte bár nem publikálta eredményeit, a karibi sziget lakóinak már elmondta, hogy a maradványok nem az ő felmenőiké.

A kutató hamarosan újra össztűzbe kerülhet: jövőre kerül képernyőkre a BBC Bone Kickers című tévésorozata, amelynek során a régészek egy olyan tengerpartot tárnak fel, ahol a 18. században fekete rabszolgákat mészároltak le. Horton hivatalos szakértőként vesz részt a műsorban, bár elmondása szerint annak - a látható hasonlóságokon túl - semmi köze a másik történethez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár