2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Városfejlesztés fenyegeti a gettysburgi síkságot

2007. november 8. 15:00

Gettysburgben a pénzhiány mellett ingatlanfejlesztések, illegális ásatások és leendők kőfejtők sodorják veszélybe az amerikai polgárháborúk örökségét.

Abraham Lincoln 1863-ban itt mondta el leghíresebb beszédét: tömören és ékesszólóan beszélt a szabadságról és az egyenlőségről, az ország két tartóoszlopáról. Reménytelve várta az Unió győzelmét, a rabszolgaság végét - és `a szabadság újjászületését`. Azóta sok minden megváltozott Gettysburgben. A csata helyszínén ma gyorséttermek, hatalmas bevásárlóközpontok magasodnak, és csak két kis emléktábla emlékeztet még a terület történelmi jelentőségére. Tavaly néhány aktivistának sikerült megakadályozni, hogy kaszinót építsenek a csatamező közelében.

Gettysburg egykor...

Gettysburg évek óta felkerül a "veszélyeztetett csatamezők" listájára, amelyet egy, a polgárháború emlékeinek megőrzésére létrehozott nonprofit szervezet ad ki minden évben. De nem Gettysburg az egyetlen polgárháborús csatamező, amelyet a városi terjeszkedés, valamint a helyreállításra és javításra szánt összegek hiánya fenyeget. Néhányat rendbe hoznak 2011-re, a polgárháború 150. évfordulójára, hiszen azok jelentősége az évek során nemhogy csökkent volna, hanem inkább egyre nő.

"Valójában a múlt és jelen közötti kapcsolat a történelem megértésének lényege. Ha ezek a helyek eltűnnek, akkor nem marad semmiféle kapcsolatunk a múlttal" - mondta James McPherson, Pulitzer-díjas történész és a Princeton Egyetem professzora. Azonban rengeteg a tennivaló. Ha az egyik válságot sikerült elhárítani, rögtön jön a következő.

... és a mai, ideális állapotban lévő területek.

Gettysburg területe köz- és magánföldekből áll. Évi közel 2 millió látogatójával a sírkert a leglátogatottabb katonai emlékhelynek számít, de területének csak 80%-a áll védelem alatt. A többi rész magántulajdonban van, használata a tulajdonosok belátásán múlik. Ugyanilyen problémás az emlékhely hivatalos határain kívüli terület, pedig e területek is történelmi jelentőségűek, és fontosak az összhatás megőrzése szempontjából. A műemlékvédők aggódnak, hogy Gettysburg látképét lakótelepek takarják majd el.

A polgárháború csatamezőinek megóvására indított mozgalom az 1980-as évek végén jött létre, 1999-ben más szervezetekkel egyesülve megalakult a Civil War Preservation Trust (CWPT), amelynek ma 70 ezer tagja van. Nem mindenki tartozik azonban a lelkes műemlékvédők közé, mivel a Nemzeti Park Felügyelőség alá tartozó földek adómentességet élveznek.

A mozgalom büszke a sikereire: 18 államban mintegy 10 ezer hektár földet sikerült megmentenie. McPherson szerint a nehézségek ellenére az amerikai polgárháborús emlékhelyek "a világ legjobban megőrzött csatamezői. Az idelátogató európaiak mindig csodálkoznak azon, hány csatamezőt sikerült megóvni a nemzeti parkok rendszerének segítségével."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár