2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az FBI rendezi be a Maffiamúzeumot

2007. december 12. 12:00

Las Vegasban már épül a város kétes hírű alapító atyáinak történetét elmesélő, interaktivitással hódító múzeum, amelyben az igazságszolgáltatás vezéralakjai is helyet kapnak majd.

Maffiózók kalap nélkül

A maffiamúzeumban megismerhetjük, hogy a leghíresebb gengszterek milyen szerepet játszottak a szerencsejátékok fővárosának felvirágzásában, és mivel járultak hozzá az 1940-50-es évek csillogásához. A szakértők szerint a tarlat 2010-ben nyílhat meg egy egykori szövetségi intézményben.

Oscar Goodman, egykori ügyész, a város jelenlegi polgármestere szerint "egyenesen a szervezett bűnözés különbözteti meg a várost más helyektől". Goodman maga is részt vett a helyi maffia történetének bemutatásában: 1995-ben a Casino című filmben Robert de Niro és Sharon Stone mellett tűnt fel. 1999-es megválasztásakor már felvetette a múzeum ötletét, majd 2000-ben a város nevében alig 1 dollárért vette meg a nyomozóhatóság egykori épületét, azzal az ígérettel, hogy kulturális központtá alakítják majd. A szakértők szerint a renoválásokkal együtt a végső számla közel 50 millió dollárra lesz majd tehető.

A projektet az FBI is támogatja, és annak megvalósítását egy 2006-ban visszavonult FBI-ügynök, Ella Knowlton felügyeli. Elmondása szerint azért kellett beszállniuk a megvalósításba, mert Benjamin "Bugsy" Siegel, az ő bankára, Lansky, és Frank "Lefty" Rosenthal kaszinófőnök története nem lehet teljes az igazságszolgáltatás ellenük vívott harcának története nélkül. Dan McCarron, a Szövetségi Nyomozóiroda szóvivője szerint ez egy kiváló lehetőség arra is, hogy a nagyközönség láthassa, hogy miként dolgoznak ügynökeik.

Knowlton szerint az FBI abba is beleegyezett, hogy fényképeket, kihallgatási jegyzőkönyveket és más relikviákat bocsássanak a múzeum rendelkezésére. Szerinte a kényes téma ellenére is a történeti hitelességre törekednek majd, így az emberek nem csak azt élhetik át, hogy milyen lehetett a szervezett bűnözés részének lenni, hanem azt is, hogy milyen lehetett ezeket az embereket lecsukni.

A kiállítást a clevelandi Hírességek csarnoka illetve a washingtoni Nemzetközi Kémmúzeum - interaktív ötleteiről ismert - szellemi atyja, Dennis Barrie tervezi majd. Elképzelései szerint a látogatóknak érkezésükkor el kell dönteniük, melyik oldalra állnak, és aztán a kiállítást egy híres jogász, maffiafőnök, verőember vagy éppen egy eladósodott bankár szemszögéből járhatják majd végig, és ismerhetik meg az egysíkúnak vélt történetek összetettségét. A szervezők emellett egy oral history archívumot is létrehoznának, így a múzeum látogatóinak lehetősége lesz odaülni egy kamera elé, és maffiával kapcsolatos emlékeikről mesélni.

A szervezett bűnözést az FBI az 1970-80-as években szorította ki a városból, a különböző kaszinók azóta nagyvállalatok tulajdonában vannak. A legtöbb helyi bűnöző története nagyszerű nyersanyagot jelentett Hollywood számára is, ahol aztán jelentősen eltúlozták és legendássá varázsolták a valóságban igencsak minden romantikától mentes történetét. A projekt résztvevői szerint ezért igen nehéz lesz egy objektív, dokumentarista múzeum elkészítése. Sokakról ugyanis a mai napig nem lehet megállapítani, hogy milyen mélységben vettek részt a maffia üzelmeiben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár