2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült a Saint-Exupéry gépét lelövő pilóta

2008. április 21. 11:00

Hiányzik a minden kétséget kizáró bizonyíték

Amikor 2003-ban megtalálták Saint-Exupéry gépét, gyanúja beigazolódott, de még ezután sem szólalt meg. Az évek során Rippertet nyomasztotta az a gondolat, hogy ő ölte meg Saint-Exupéry-t. Fiatalemberként istenítette az író-pilótát, és falta a könyveit, amelyek közül az első az 1929-ben megjelent "A déli futárgép" című írás volt, amelyet az író a Casablanca-Dakar útvonalon szerzett élményeiből merített.

Amikor Rippert neve nyilvánosságra került, azonnal megrohanták, mindenki interjút akart készíteni vele. Végül Rippert teljesen visszavonult. Állítását semmilyen dokumentum nem támasztja alá, mert a háborúban a repülési naplók megsemmisültek. Rippert azonban részletesen elmesélte von Gratzennek, hogyan riadóztatták 1944-ben az Marignane-nál állomásozó egységét, mivel szövetséges harci repülőgépek jelentek meg a Földközi-tenger felett. Az akkor 22 éves Rippert vette észre a francia felségjelet viselő P-38-ast, és lelőtte.

Leírta Saint-Exupéry furcsa, kitérő manőverét. A francia pilóta 44 éves volt, túlsúlyos és a korábbi balesetekből származó sérülésektől szenvedett. Amikor a német rádiók néhány nappal később hírt adtak a Saint-Exupéry kereséséről, Rippert gyanítani kezdte, hogy ő lőtte le nagy példaképét. A bizonyítékok hiánya miatt sokan kételyeiknek adtak hangot, még von Gratzen is: "A valószínűsége nagyon kicsi. Ennek ellenére jól megalapozott feltételezés marad."

Párizsban a Saint-Exupéry család szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Rippert verziója hihető. "Azt mondta, hogy július 31-én észrevett és lelőtt egy P-38-ast - soha nem mondta, hogy ő lőtte le Saint-Exupéry-t. Természetes, hogy megkérdezte magától, vajon így volt-e, de megtartotta magának. Rippert azt mondta, hogy gyakran kétségbeesett volt. Ha tudta volna, mit tett, soha nem tette volna meg. "

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár