2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Margaret Thatcher el akarta csábítani elődjét

2008. május 22. 10:00

Egy hamarosan bemutatásra kerülő tv-film azon a pletykán alapul, hogy az 1980-as évek "vaslady"-je ifjú korában politikai számításból megpróbálta elcsábítani Edward Heath-t, a későbbi brit miniszterelnököt.

A Margaret Thatcher: Hosszú út Finchley-ig (The Long Road To Finchley) című filmben egy, az 1950-es évek elején játszódó jelenetben Thatcher és Heath együtt táncol egy elegáns gálaesten, és a hosszú fehér kesztyűt viselő Margaret Roberts a férfi fülébe sugdos, mintha felkínálkozna neki.

A páros a filmben

Sir Edward, Őfelsége miniszterelnöke 1970-74 között, aki 2005-ben 89 évesen agglegényként halt meg, elutasítja "Maggie" közeledését, aki így jobb híján úgy dönt: elfogadja egy szolid üzletember, Dennis Thatcher udvarlását és hozzá megy feleségül.

Annak ellenére, hogy napjainkban a történészek immár kész tényként fogadják el Heath (legalábbis látens) homoszexualitását - állítólag viszonya volt Graham Chapmannel, a Monty Python társulat egyik tagjával - a BBC-filmben megbánja, hogy kikosarazta a későbbi vasladyt, és romantikus szorongás vesz rajta erőt, amikor újraolvassa egyik régi levelét, és a papíron hajdani elveszett illatokat keres.

A filmet júniusban mutatják be a BBC egyik digitális csatornáján. A forgatókönyvet Tony Saint írta, aki megpróbálta "könnyed és kreatív módon elképzelni", hogy mi történhetett a két politikus között a színfalak mögött, és hogy mi volt az oka annak, hogy az 1970-es években Margaret Thatcher, egy nagyon energikus, erőteljesen jobboldali politika irányítója, miért harcolt olyan elkeseredetten a mérsékelt, pragmatikus Heath ellen és miért tekintette őt veszedelmes ellenfélnek.

A tv-dráma azonban máris feldühítette a 82 éves Lady Thatcher híveit, különösen azért, mert azt sugallja, hogy Heath elcsábításának kísérlete nem csupán szerelmi kitörés volt, hanem a minden áron való politikai karrier ambíciója is. Azonnal záporozni kezdtek a cáfolatok. Michael Dobbs, a brit konzervatív párt volt elnöke "ostoba fikcióról" beszél.

Ann Widdecombe ismert jobboldali képviselő azzal vádolja a BBC-t, hogy "szemetet" sugároz, és emlékeztet arra, hogy a feltételezett csábítás idején Heath csupán egyszerű képviselő volt, és ezért nemigen tudta volna segíteni Thatcher karrierjét. Ugyancsak "totális fantáziának" minősítette a filmet John Campbell, Margaret Thatcher egyik életrajzírója és osztotta ezt a véleményt Heath biográfusa, Denis McShane, aki mellesleg munkáspárti képviselő.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár