2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rehabilitálták a világháborús német gázgyárat

2008. május 27. 09:00

Húsz éves megfeszített munka után végre befejeződött egy első világháborús német gázgyár rehabilitációja, amely annak idején komoly ökológiai katasztrófát okozott.

A Hallschlagban található Espagit üzem 1920-ban véletlen robbant fel, amikor annak területén közel 20 ezer gázbombát tároltak volt található. Mindez egy évtizedekig tartó, komoly környezeti katasztrófát okozott a térségben.

Az első világháborúban bevetett harci gázok nagyon sok embert nyomorítottak, vakítottak vagy öltek meg. A szövetségesek nem késlekedtek a válasszal, ám mára mindez a múlté: a kémiai fegyverek korlátozásáról szóló egyezmény (CWC) tiltja a hasonló eszközök készítését vagy bevetését. Ennek ellenére nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a brit fegyvergyártók miként folytattak iszonyatos kísérleteket, főként a gyarmati katonákon.

Az Espagit területén főként klórból és arzénból készítettek hasonló fegyvereket, és már a katasztrófa előtt is igen súlyos környezeti károkat okozott, hogy a kiszabaduló vegyi anyagok átitatták a talajt, és komolyan megfertőzték az ivóvízkészleteket.

A gyár a robbanás után

A szövetségi kormányzat ezért nagyon komoly összegeket szánt arra, hogy megtisztítsák a területet, majd azt újra lezárták, nehogy valaki olyan fel nem robbant gázbombákat találjon, amelyek még ma is élesek. A projekt a 20 évvel ezelőtt tervezett összeg tízszeresébe, 55 millió euróba került, ám a beruházás sikeresnek mondható, ugyanis a helyszín már semmilyen veszélyt nem jelent.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár