2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fókuszban a szakralitás

2009. március 20. 10:12

Idén, a kulturális turizmus évében is sor kerül az Európa-szerte népszerű Kulturális örökség napjai hétvégére. A 2009. évben a látogatók a szakrális terekben kalandozhatnak majd.

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat.

A program célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsák az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt. A Kulturális örökség napjai ez évi időpontja: szeptember 19-20., szombat-vasárnap.

A megnyitandó épületeknek, helyszíneknek nem kell feltétlenül védett (mű)emlékeknek lenniük, korukra, funkciójukra nézve sincs semmilyen követelmény, de természetesen nagyobb számú érdeklődőt vonzanak akkor, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékük van. A szervezők fontosnak érzik továbbá a kortárs építészet, tájépítészet, népi- és ipari emlékek kiemelkedő alkotásainak, feltárt régészeti lelőhelyek, temetők megismertetését is.

A látogatás élményét fokozhatja az épületekben, helyszíneken folyó tevékenység, valamint az ott található művészi alkotások, bútorok és eszközök, régészeti leletek, esetleg a különleges épületszerkezetek, díszes homlokzatok, védett fák, növények megismertetése is. Érdemes a helyszíneken és a megtervezett útvonalon vezetést tartani, vezetőként pedig szakembereket vagy olyan önkénteseket bevonni, akik az adott helyet jól ismerik.

Egy épület, helyszín látogathatóságát bárki kezdeményezheti. A vendégek fogadása önként vállalt szolgálat, a kezdeményezőknek természetesen szabad döntésére van bízva, hogy mekkora részt tesznek ingyenesen bejárhatóvá.

A Kulturális örökség napjai rendezvény jó alkalom arra, hogy értékeink megtekintése mellett észrevegyük azok sérülékenységét, mulandóságát és a megőrzés munkájának összetettségét is, amihez az egész társadalom összefogására és közreműködésére szükség van. Fontos eleme ezért a mozgalomnak a helyi önkormányzatok, kulturális közösségek, a döntéshozók, a szakmai és a civil szervezetek bevonása.

A Kulturális örökség napjai szervezésénél az elmúlt évek gyakorlatában kialakult szokások és az Európa Tanács javaslatai:

- A helyszín látogatását ingyenesen kell lehetővé tenni.
- Az épület megjelölésére térítésmentesen emblémás zászlót lehet igényelni (Id. jelentkezési lap).
- A bejáratnál és az épület környékén plakáto(ka)t javasolnak elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a nyitva tartás és a vezetések pontos időpontját. A plakáton lévő üres mezőbe bármilyen további (figyelemfelkeltő, tájékoztató) anyag beilleszthető.
- Érdemes az épület, helyszín bemutatására vezetőről gondoskodni.
- Igen hasznos, ha a látogatók - akár a legegyszerűbb eszközökkel elkészített - írásos, esetleg rajz- vagy fotóillusztrációval ellátott információs anyagot kapnak az épületről. Lehetőség van az épülettel, helyszínnel kapcsolatos értékesebb kiadványok árusítására is.
- Az ingyenes látogathatósággal nem ellentétes az önkéntes adományok elfogadása.
- A program színesítése, a családi látogatások elősegítése érdekében érdemes egyéb eseményeket is szervezni (kiállítás, vetítés, koncert, színházi előadás stb.).
- Kérik a Kulturális örökség napjai (KÖN) logóját valamennyi nyomtatott, illetve vizuális anyagon feltüntetni. Érdemes gondolni a testvértelepülésekkel közös vagy párhuzamos programok szervezésére, sőt a nemzetközi együttműködés lehetőségeire is felhívják a figyelmet.
- Nagy érdeklődésre tarthat számot tematikus útvonalak és/vagy a kisebb területeket vezetéssel bemutató séták szervezése (pl. a helytörténeti körök bevonásával).
- Az egyébként is nyitva tartó épületek - pl. múzeumok - részéről kívánatos, ha a Kulturális örökség napjai témájához kapcsolódó különleges programot szerveznek.
- Célszerű a látogatható épületek, helyszínek listáját, mint fontos eseményt hetekkel az örökségi hétvége előtt, a helyi nyomtatott/elektronikus sajtóban megjelentetni.
- A fiatalok és főleg az iskolás gyerekek érdeklődésének felkeltésére és aktív részvételére érdemes külön figyelmet fordítani.
- Ahol megoldható, biztosítandó a mozgáskorlátozottak közlekedési lehetősége is.
- Kívánatos az épület, helyszín helyreállításának tervezésében és kivitelezésében részt vevő, vagy azt támogató szervezetek, magánszemélyek nevének feltüntetése.
- Kérik, hogy a látogatók számáról jelentést és a helyi eseményekről szóló, esetleg fénykép(ek)kel illusztrált beszámolót, valamint a KÖN-nel kapcsolatos információs anyagot október 10-ig az alábbi címre eljuttatni: 1014 Budapest, Táncsics M. u. 1. szervező: Kertész Margit ([email protected]), telefon: 06-1-224-55-86, fax: 06-1-224-55-81.

A jelentkezési lapot június 20-ig kell elküldeni az előbbiekben közölt címre. A már elküldött program módosítása július 11-ig lehetséges, a jelentkezési lap tetején kérik a "Módosítás" szó feltüntetését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár