2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az angol történelem legrosszabb uralkodói

2008. július 24. 11:06

Az uralkodás nyomasztó felelőssége, illetve a siker terhe alatt nagyon sok király és királynő uralma káoszba fulladt - olvashatjuk a BBC oldalán.

Az English Heritage által szervezett vitában történészek próbáltak választ keresni arra, hogy vajon ki lehetett a szigetország legrosszabb uralkodója illetve uralkodónője. A vita során három lehetséges jelölttel, II. Edvárddal, IV. Györggyel és I. Mária, skót királynővel álltak elő, ám az adásidő alatt érkező e-mailek szerint a nézők nem értettek egyet velük.

Ő lehet a legrosszabb?

Szerintük ugyanis Hódító Vilmos uralma volt katasztrofális, míg mások pont Haraldot hibáztatták azért, mert hagyta magát meghódítani. Volt, aki Viktóriát tartotta szánalmasnak, míg vannak, akik szerint Oroszlánszívű Richárd Angliára is költhette volna azt a pénzt, amelyet a keresztes hadjáratokra elpazarolt.

A BBC is beszállt a vetélkedésbe, és három jelölttel állt elő. Az első VIII. Henrik, aki szerintük egy egoista fazon, aki két feleségét ölte meg azért, mert nem szültek neki fiút, illetve egy egész kultúrát tett tönkre saját vágyai kielégítéséért, plusz sikertelen, szükségtelen háborúkat is indított. Érdekes persze, hogy a legjobb brit uralkodót kereső tavalyi versenyben Henrik mindvégig vezető pozícióban volt.

A BBC második jelöltje I. Károly, akit szerintük inkompetenciája, és nagyravágyása miatt nem véletlen végeztek ki, és aki annyira hitt isteni jogaiban, hogy azt sem vette észre, hogy az egész ország ellene fordult. Antonia Fraser történész, a kor szakértője is egyetért a döntéssel, mondván I. Károly gyengekezű volt, amikor Angliának egy határozott királyra lett volna szüksége. A harmadik jelölt I. (Véres) Mária, aki bigott katolikusként zsarnokoskodott, és sikertelen rekatolizációs tervei miatti frusztrációját ártatlanok meggyilkoltatásán vezette el.

Népszerűtlen uralkodókból sok volt a magyar történelemben is. Ön kit és miért javasolna a dobogós helyekre? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár