2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kudarcba fulladt a genelógiai digitalizálás Angliában

2008. augusztus 26. 11:51

A genealógusok legnagyobb sajnálatára meghiúsult az az angol kormányzati projekt, amelynek keretében 171 évre visszamenőleg 250 millió adat vált volna hozzáférhetővé.

Az első sikerek: családkutatás
a Time címlapján, 1999

A brit kormány három évvel ezelőtt kötött szerződést a német Siemens céggel, amelynek eredményeképpen jövő év februárjára kellett volna elkészülnie az új, nyilvános weboldalnak. A munkának azonban eddig csak a fele készült el. A tervek szerint a projekt olcsóbbá és gyorsabbá tette volna a családfakutatást, így azonban marad a költséges és időigényes módszer.

A kudarc a genealógusok éles kritikáját váltotta ki, akiket már így is megrémített, hogy a kormány az új weboldal ürügyén tavaly októberben visszavonta a londoni anyakönyvekhez való hozzáférést. A Nyilvántartási Hivatal (General Register Office - GRO) szerint csak 130 millió okmány beszkennelése történt meg, és ezek publikálását is levették a napirendről. Az 1837 és 1934 közötti születési adatok, és az 1837 és 1957 közötti halálozási adatok hiányoznak. Az Identity and Passport Service (IPS) nem tudja, hogy mikor sikerül befejezni a projektet, és hogyan fizeti ki a feldolgozás fennmaradó részét.

"Ez egy szörnyű csalódás. Mindenki hihetetlenül izgatott volt, mivel a projekt fantasztikus kutatási eszköznek és a családfakutatás egyik legnagyobb eseményének ígérkezett"
- panaszolta Sue Hills, az Ancestral Footsteps nevű társaság vezetője, amely genealógiai utazásokat szervez. "A projekt késlekedése rossz hír az amatőr családfakutatók számára. Csökkent az adatokhoz való hozzáférés lehetősége, és az embereknek továbbra is fizetniük és várakozniuk kell. Ez igen frusztráló" - véli Simon Harper, az Ancestry.co.uk ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt években fellendült a családfakutatás a britek körében. Ehhez nagyban hozzájárultak a kereskedelmi weboldalak, és a BBC egyik sorozata, amelyben hírességek kutatnak családjuk története után. Nick Barratt genealógus szerint minden harmadik brit érdeklődik ősei iránt. A Nemzeti Levéltárak adatai szerint online látogatóik száma 2006 és 2007 között megduplázódott.

A szakszervezetek vizsgálatot követelnek a projekt meghiúsulása miatt. "Az ismételt figyelmeztetések ellenére a kormány a magánszektor kezébe adta ezt a fontos munkát. Ismét egy magáncég vágta zsebre az adófizetők pénzét egy befejezetlen munkáért" - mondja Mark Serwotka a közszolgáltatók szervezetének főtitkára. A rendszer digitalizálásáról szóló döntés nagy vitákat kavart a maga idejében. A Siemens kiadta a munkát Indiába, ami az adatbiztonság veszélyeztetése miatt tiltakozásokat váltott ki. Len Cook, az akkori főlevéltáros védelmébe vette a projektet, mint ami jobb és hatékonyabb szolgáltatást eredményez majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár