2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Íróasztal rejtette a legfontosabb angol régészeti kincseket

2008. október 24. 11:37 The Daily Telegraph

Negyven éve rejtőzik egy íróasztal mélyén az a fantasztikus kincs együttes, amelyről most az is kiderült, hogy akár Nagy-Britanniai történetének legfontosabb régészeti anyaga is lehet.

A leleteket a Cardiffi Egyetem szakértője, Niall Sharples találta meg, amikor megkapta új helyét, és elődje asztalfiókjában felfedezte a tárgyakat.

Az eredetileg Írország területéről származó, ám a korban igencsak népszerűnek számító arany brossokból, és egy különleges markolatú, 20 centis bronz pengéből álló gyűjteményt a régészek a Bush Barrow néven ismert, Wiltshire melletti temetkezési domb feltárásakor találták meg 1808-ban, ám akkor nem ismerték fel a jelentőségét. A kutatók egy 4000 évvel ezelőtt eltemetett, harcos törzsfő temetkezési helyét vizsgálták.



Az 1960-as években a tárgyakat az egyetemen tanító Richard Atkinson kapta meg elemzésre, akit szakmai körökben a Stonehenge és Silbury Hill környékén folytatott ásatási miatt ismernek és tisztelnek. Atkinson bizonyosan tisztában volt a leletek értékével, ám halálával a kincsek asztalának mélyén maradtak, és utódja, a 2005-ben elhunyt John Evans sem bolygatta azokat.

A helyszínen talált más tárgyakkal együtt azonban már kirajzolódnak az egykori mindennapok: a leleteket most a Wiltshire-i Örökségi Múzeumban mutatják be. A szakértők szerint a leletek alapján a Salisbury-síkságon és egész Angliában ez lehetett a valaha ismert leggazdagabb bronzkori temetkezés. Eszerint nagyon sok tehetős ember temetkezett a ceremoniális központként is ismert neolitikus kőkör környékén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár