2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állampolgárságot kaphatnak a spanyol menekültek

2008. november 4. 08:05 BBC News

Egy új törvényjavaslat értelmében a Spanyolországból a polgárháború évei alatt elmenekültek, és leszármazottaik hamarosan újra teljes jogú állampolgárai lehetnek egykori hazájuknak.

A polgárháborúban közel félmillióan haltak meg, és Franco győztes diktatúrája tízezreket kényszerített börtönökbe. További félmillió ember hagyta el az országot, amely azóta számít megosztottnak a kérdésben. A döntés a polgárháború során elmenekültek gyerekeit és unokáit érintheti, a kormány szerint ez nagyjából félmillió főt, csak Argentínában 300 ezer embert jelenthet.

A menekültek a javaslat szerint már 2011 előtt kérvényezhetnék az állampolgárságot, és azzal a jelenlegi nemzetiségüket sem kellene feladniuk. A kormányzat az állampolgárság megadása mellett végleg leszámolna a múlt emlékeivel, és minden – Francóra emlékeztető - szobrot és emlékművet eltávolíthatnák, ahogy kedvük szerint nevezhetnék át a közterületeket - amire 1975 óta nem nyílt alkalom.

A bejelentésre a múlt újraértelmezése kapcsán került sor: egy vizsgálóbíró nemrég a korábbi tabuval szembeszállva a Franco-korszak bűneinek felülvizsgálatát kezdeményezte (amit mások rögtön meg is támadtak). Ennek kapcsán arról is döntés született, hogy anyagilag kompenzálják majd az áldozatok családjait és leszármazottait az ellenük elkövetett bűnökért. Bár az 1975-ös amnesztiatörvény a kölcsönös bűnbocsánatról rendelkezett, a mostani lépések felülírhatják ezt a gyakorlatot. Az ellenzéki konzervatívok sem értenek egyet a döntéssel: szerintük egy hasonló döntés nem megbékéléshez, hanem a régi sebek feltépéséhez vezet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár