2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franco elfoglalta volna Portugáliát

2008. november 5. 10:47 The Daily Telegraph

Franco tábornok élete végén azaz 1974-75-ben Spanyolország hadat üzent volna a szomszédos Portugáliának, ha ott a kommunisták kerültek volna hatalomra - derül ki az Amerikai Nemzeti Levéltár eddig titkosan kezelt dokumentumaiból.

A dokumentumokból az derül ki, hogy Franco utolsó miniszterelnöke, Carlos Arias Navarro az Egyesült Államok magas rangú tisztviselőivel tárgyalt az ügyről. Az El País című spanyol napilapban ismertetett iratokból az is kiderül, hogy Franco kormányzata „mélyen aggódott” amiatt, hogy az 1974 áprilisi „szegfűs forradalom” átterjedhet hozzájuk is.

A portugáliai autoriter rendszernek véget vető, vér nélküli forradalom ugyanis megnyitotta az utat a demokrácia felé, és az iratok szerint Franco attól tartott, hogy náluk is hasonló események következhetnek be. Arias ezért azt próbálta kipuhatolni az amerikaiaknál, hogy mi történne, ha a spanyolok erővel lépnének fel szomszédjuk ellen.

Franco 1975 novemberében bekövetkezett halála előtt fél évvel Arias az amerikai külügyminiszter helyettesével is találkozott, hogy országa aggályait tolmácsolva katonai segítséget kérjen az Egyesült Államoktól. Robert Ingersoll a beszélgetésről írt jelentésében mindezt hűen tolmácsolta Henry Kissingernek, és eszerint „a spanyolok akár egyedül is megvívják kommunista ellenes harcukat, ám reményeik szerint az ország barátai megértik és támogatják ezt a küzdelmet, nem csak a spanyolok, hanem minden hasonlóképp gondolkodó miatt”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár