2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kéz a kézben fekszenek a legrégibb családi sírban

2008. november 18. 14:23 The Daily Mail

Németországi újkőkori sírokban olyan felnőttek és gyerekek csontjait találták meg, akik egymás kezét fogva voltak eltemetve.

Német és ausztrál tudósok DNS-vizsgálattal megállapították, hogy szülők és gyermekeik fekszenek a 4600 éves sírokban. Ez lehet a legrégibb emberi család, amelynek létét molekuláris biológiai eszközökkel bizonyították.

Négy sírban 13 ember maradványait találták meg. Két sírban kellően épek voltak a csontok a DNS-vizsgálathoz. Ebből kiderült, hogy az egyikben egy apa és anya fogja két fia kezét a sírban. Az anya 35 és 50 év között volt, és az akkori szokásnak megfelelőn bal oldalán, fejjel kelet felé feküdt a sírban. A 40-60 év közötti apa a jobboldalán, fejjel nyugatnak volt elhelyezve. A két szülővel szemben feküdt a két 4-8 éves fiú. A szokásnak megfelelően őket is úgy kellett volna elhelyezni, mint az apjukat, de a szabályt megszegték, valószínűleg azért, hogy a biológiai összetartozást kifejezzék.

A többi sír egyikében egy asszony és három gyerek fekszik, az egyik gyerek szemben a nővel, a másik kettő egymás felé fordítva. A DNS-vizsgálat szerint az arccal egymás felé fordulva fekvő gyerekek testvérek voltak, de nem a nő gyermekei. Feltételezik, hogy az asszony valamilyen rokonuk vagy a mostohájuk lehetett.

A kutatóknak egy őskori tragédia áldozataival van dolguk. Az egyik asszony csigolyái közé kő nyílhegy van fúródva. Egy másiknak és az egyik gyereknek is törések vannak a koponyáján. A halottak közül többnek sérülések láthatók az alkarján vagy a kezén. A kutatók szerint talán egy ellenséges törzs felelős a mészárlásért. A férfiak és a fiuk mellé kőbaltát temettek, a nők és a lányok állati fogakból készült nyakláncot viseltek.

A fogak elemzéséből a kutatók megállapították, hogy az asszonyok máshol töltötték gyerekkorukat, mint a férfiak és a gyerekek. Ebből az a következtetés adódik, hogy a nők a kor szokása szerint elhagyták családjukat, és a férjhez költöztek. Az ilyen tradíció fontos lehetett és elősegíthette a különböző közösségek közötti szívélyes viszony fenntartását.

Aki a halottakat eltemette, rokon vagy ismerős lehetett. A testek gondos elhelyezése alapján feltehető, hogy tudta, milyen rokoni viszonyban álltak egymással az áldozatok. Az eulaui sírleletekről az amerikai tudományos akadémia lapjában, a Proceedings Of The National Academy Of Sciencesben jelent meg tudományos beszámoló.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár