2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti szenzációk 2008

2008. december 29. 11:51

Ehnaton lehetett Tutanhamon apja, akinek ikerlányait is megtalálták, sőt a titokzatos felhőharcosokról is egyre többet tudunk. Többek közt ezek is kiderültek az idei év régészeti feltárásai során, amelyekből most tízet gyűjtöttünk egy csokorba.


Vastárgyak kísérték a túlvilágra a rejtélyes kelta harcost
Paks-Gyapa határában egy különleges kelta sírt tárnak fel a régészek az M6-os nyomvonalán. A KÖSZ munkatársai idén tavasszal kezdték meg a 30 ezer négyzetméteres terület feltárását.


Megtalálták a titokzatos perui aranyvárost
A Peru déli részén nemrég felfedezett romok az ősi Patiti elveszett aranyvárosának romjai lehetnek - állítják a máris hatalmas idegenforgalmi beruházásokról álmodó helyiek.


Ehnaton lehetett Tutanhamon apja
Fantasztikus bejelentéssel álltak elő az egyiptomi kutatók: egy feliratokkal díszített mészkőtömb segítségével sikerült kideríteni, hogy Ehnaton, a vallásreformer fáraó lehetett Tutanhamon apja.


Megtalálták az elveszett felhővárost
Peru északnyugati részén, az Amazonas egy távoli pontján a régészek megtalálták a titokzatos felhőharcosok régóta elveszettnek hitt városát. A felfedezés azonban a válaszok helyett csak még több kérdést vetett fel.


Középkori kincset találtak Paks határában
Paks határában egy különleges kincsleletet hoztak a felszínre a szakemberek, amely a 14. század első felének gazdasági viszonyait segíthet jobban megérteni.


Új fényben Jézus feltámadása
Bibliai és régészeti körökben nagy vihart kavart az a Jézus születése előtti évtizedből származó, 90 centiméteres, 87 héber sort tartalmazó tábla, amely egy olyan Messiásról ad hírt, aki halála után három nappal feltámad. Ha ez a Messiásról szóló leírás valóban létezik, az újraértékelheti a Jézusról vallott tudományos felfogást, hiszen arra utal, hogy halálának és feltámadásának története a zsidó hagyomány fontos része volt abban az időben.


Először találták meg egy druida sírját
A misztikus, papszerű és tanult elit osztály létezésére vonatkozóan semmilyen kézzelfogható régészeti bizonyítékkal nem rendelkeztünk. Egészen mostanáig.


Tutanhamon ikerlányait rejtette a fáraó sírja
A Tutanhamon sírjában 1922-ben megtalált, és nemrég vizsgálat alá vont magzatok az egykori fáraó ikerlányai lehettek - állítja az elsődleges teszteket végző kutató.


Egyiptomba indulnak a magyar régészek
Történetileg jelentős, ám erősen veszélyeztetett egyiptomi lelőhely régészeti kutatására vállalkozik a Szépművészeti Múzeum által szervezett nemzetközi kutatócsoport; az októberben induló 8 fős expedíció a Kairótól délre, a Fájjúm-oázis bejáratánál elterülő kiterjedt rommező archeológiai, geodéziai, és magnetometriai vizsgálatát tűzte ki célul.


Müezzin hívhatta imára a csókakői janicsárokat
Idén nyáron is folytatódik az egy évtizede tartó régészeti munka a Vértes egykori török végvárában, Csókakőn. A kutatók jelenleg az alsóvárban ásnak, ahol többek közt III. Murád dzsámijának nyomait keresik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár