2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

New Yorkban maradnak az örökös által perelt Picassók

2009. február 5. 10:51 MTI

A New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) és a Guggenheim Múzeum peren kívüli egyezségre jutott két korai Picasso-képről, amelyekről egy zsidó származású német tudós azt állította, hogy ő a valódi tulajdonosuk.

Julius Schoeps arra hivatkozott, hogy a nagybátyját, Paul Robert Ernst von Mendelssohn-Bartholdy műgyűjtőt és bankárt a náci uralom alatt kényszerítették arra, hogy eladja a Le Moulin de la galette és a Jeune garçon au cheval (Lovat vezető fiú) című festményeket. A La Moulin de la Galette 1900-ban készült, míg a Jeune garçon au cheval hat évvel később született. A festmények a szakértők szerint dollármilliókat érhetnek.

A manhattani bíróságon hétfőn vette volna kezdetét a tárgyalás, ám a múzeumok és Schoeps jogi képviselői bejelentették, hogy rendezték a vitás kérdéseket, és a képek a múzeumokban maradnak. Azt azonban nem árulták el, hogy mekkora összeggel kárpótolták a festmények eredeti tulajdonosát.

Jed Rakoff, az illetékes kerületi bíró a múlt héten állapította meg, hogy az 1935-ben elhunyt Paul von Mendelssohn-Bartholdy családja elegendő bizonyítékkal szolgált a képek eredetéről, valamint eladásukról a náci hatalom idején, és tárgyalásra alkalmasnak találta az ügyet. A peren kívül egyezség bejelentése után Rakoff határozottan felszólította mindkét felet, hogy hozzák nyilvánosságra a megállapodás részleteit. Mint mondta: az örökösök a történelem súlyát idézték fel a maguk érdekében, s "rendkívül szerencsétlen lenne, ha nem tájékoztatnák az igazságról a nyilvánosságot."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár