2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felkutatják Amundsen hidroplánját

2009. február 24. 18:08 MTI

Expedíciót indítanak annak a francia hidroplán roncsának felkutatására, amelyben Roald Amundsen legendás norvég felfedezőnek és öt társának 80 éve nyoma veszett - jelentette be hétfőn a norvég haditengerészet.

Amundsennek, aki elsőként jutott el a Déli-sarkra és elsőként kelt át az Atlanti- és Csendes-óceán közötti Északnyugati átjárón, honfitársával, Leif Dietrichsonnal és négy franciával 1928. június 18-án veszett nyoma a Barents-tengeren Latham 47 gépével, amikor segítséget akart nyújtani Umberto Nobile olasz felfedezőnek. A baleset körülményeit máig nem tisztázták és a holttesteket sem emelték ki.

Augusztusban a norvég haditengerészet tenger alatti kutatóhajója, a Tyr, a parti őrség hajója, a Harstad és egy búvárrobot, a Hugin 1000 összesen 36 tengeri négyzetmérföldet (közel 67 ezer négyzetkilométert) fésül át Bjoernoeya szigetétől északnyugatra. "Ha ebben az övezetben van a gép roncsa, megtaláljuk" - mondta Frode Loeseth fregattkapitány.

A norvég parti és a nemzetközi vizeken felkutatandó terület átmérőjét a norvég Repülési Múzeum számításai alapján határozták meg. A norvég katonatiszt szerint a hidroplán hajtóműveit vagy szerkezetének valamilyen részét remélik felfedezni. Egyelőre még nem döntötték el, mi legyen a ronccsal, ha megtalálják. "A Repülési Múzeumnak és a francia hatóságoknak kell majd dönteniük az esetleges kiemeléséről" - tette hozzá Frode Loeseth.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár