2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Neander-völgyiek is nehezen szültek

2009. április 22. 12:15 MTI, Live Science

A Neander-völgyi ősasszony szülőcsatornája eltért a mai nőkétől, ám a szülés valószínűleg éppen olyan bonyolult volt neki, mint a mai nőknek.

Tim Weaver, a davisi Kalifornia Egyetem paleoantropológusa és Jean-Jacques Hublin, a német Max-Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója orvosi CT-vel készített képet egy Neander-völgyi asszony medencecsontjának megkövült darabkáiról, hogy rekonstruálják az asszony szülőcsatornáját. A tudósok megállapították, hogy a csatorna alakja eltért a mai emberétől.

A rekonstrukciót számítógéppel kiegészítették: egy statisztikai modell segítségével megbecsülték a formákat, méreteket, így alkották meg a hiányzó részek képét. A kutatók megállapították, hogy míg a mai embernél oldalirányban a tetején a legszélesebb a szülőcsatorna, majd az alján elölről-hátra irányban a legnagyobb átmérőjű, addig a a Neander-völgyinél a szülőcsatorna teljes hosszában oldalirányban kínálta a legnagyobb teret. Ez azt jelenti, hogy míg ma a babáknak forogniuk kell, hogy meglássák a napvilágot, addig a Neander-völgyi újszülöttnek egyenes útja volt kifelé az anyaméhből.

Bár a két faj szülőcsatornája más formájú, mérete nagyjából azonos, és az újszülöttek méretét is körülbelül egyformára becslik a kutatók. Ebből arra következtettek, hogy a szülés ugyanolyan nehéz lehetett, bár mechanizmusa különbözött. Azt, hogy a szülőcsatornában csavart kell megtennie a modern ember utódainak, korábban a nagy agy- és fejmérettel magyarázták a szakemberek. A mostani kutatás azonban ezt nem támasztja alá, mert a Neander-völgyieknek szintén nagy fejmérete volt, ennek ellenére más mechanizmussal zajlott a szülés. „Ha meg akarjuk magyarázni a forgással zajló szülést, valami más okkal kell előrukkolnunk” – fogalmazott Weaver.

A Neander-völgyiek körülbelül 130 ezer éve bukkantak fel és 25-30 ezer éve haltak ki. A most felhasznált kövületeket Izrael területén, Tabunban fedezték föl az 1930-as években.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár