2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokat fizettek Adolf Hitler festményeiért

2009. április 24. 13:51 MTI

Nagy érdeklődés mellett magas áron, 95 ezer fontért (mintegy 32 millió forintért) kelt el Nagy-Britanniában Adolf Hitler 13 festménye egy csütörtöki árverésen.

A képekért előzőleg csak 6000 font (kétmillió forint) körüli bevételt vártak - számolt be a nyugat-angliai Shropshire-ben lévő Mullock's aukciósház. A Ludlow-ban kalapács alá került képek 1908 és 1914 között készültek, amikor Adolf Hitler festőművészként próbált megélni. Az alkotások többsége akvarell tájkép, az egyik - egy hídon ülő férfit ábrázoló - azonban minden valószínűség szerint önarckép. Az A.H. betűkkel ellátott önarckép 10 ezer fontért (3,3 millió forintért) cserélt gazdát.

Az alkotások tulajdonosa egy második világháborús tárgyak iránt érdeklődő gyűjtő volt. Az eladó egy férfitől tett szert a képekre, aki 1945-ben jutott azok birtokába. Az eddig egy garázsban porosodó képek közül több A.Hitler aláírással ellátott. "Ami a művészi értéket illeti, aligha beszélhetünk egy Picassóról" - mondta Richard Westwood-Brookes, az aukciósház szakértője. "A világ művészeti akadémiáinak nagy része nem vette volna fel soraiba" - tette hozzá.

A későbbi náci diktátort kétszer utasította el a bécsi művészeti akadémia, fennmaradt képei azonban gyakran kerülnek nagy érdeklődést kiváltó árverésekre az Egyesült Királyságban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár