2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dátumokat bifláztatna a tévétörténész

2009. május 5. 11:57 The Guardian

Az angol iskolák írástudatlan, és műveletlen gyerekeket termelnek - mondta el David Starkey, brit tévétörténész a magániskolák vezetőinek hétvégi angliai tanácskozásán. A férfi a mostani oktatási rendszerrel szembeszállva a tényanyag kiemelt oktatása, illetve a retorikai és nyelvtani leckék számának növelése mellett szállt síkra.

A Tudorok korának szakértőjelként ismert Starkey szerint a katasztrofális állapotba került a brit oktatási rendszer, és ezt jelzi a kormányzat legújabb tervezete is, amely az angol nyelv helyes használatára oktatná a nebulókat.

Starkey szerint azonban ez katasztrofális: bár a mai oktatási szisztéma egyenlőségre törekszik, és kevésbé merevek a szabályok, a teljesítmény helyett a középszer diadalmaskodik. Szerinte a szigorúság régen eredményes volt: VIII. Henrik például már öt és fél évesen latinul tanult, és tízéves korára folyékonyan beszélt ezen a nyelven.

A történész szerint a legjobb példa az oktatási színvonal esésére, hogy ma már nem kell évszámokat memorizálni. Szerinte a tudás és az emlékezés kultúrája veszélyesen devalválódott, hiszen valódi tudásra nincs szükség egy sikeres teszthez: ott csak a szöveget kell megérteni. Szerinte abszurditás, hogy ma már senkinek nincs semmi a fejében, sem évszámok, sem tények.

A következtetés sem meglepő: "a jelenleg trónra lépése félezredik évfordulója kapcsán ünnepelt VIII. Henrik jobb uralkodó volt, mint 'Gordon király', és most sokkal inkompetensebben uralkodnak rajtunk, mint valaha".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár