2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaadták a szuvenírként elcsent műtárgyat

2009. május 10. 10:54 MTI

Negyedszázaddal itáliai útja után küldte vissza az olasz hatóságoknak egy amerikai házaspár a Colosseum környékéről elcsent római kori műtárgyat.

A Johnsen-házaspár 25 évvel ezelőtt turistáskodott Rómában, s amikor a Colosseum környékén sétáltak, a férj titokban zsebre vágott egy öklömnyi darab terrakottát. Az ókori műkincs azóta a család otthonában, egy polcon porosodott más utakról hozott emléktárgyakkal egyetemben.

A most 52 éves, az észak-karolinai Greensboróban élő Janice Johnsen állítása szerint ahányszor csak ránézett az eltulajdonított antik műtárgyra, mindig rossz érzés fogta el. Legidősebb fia tavaly gyilkosság áldozata lett, és az asszony azóta tépelődött azon, hogy jóvá kellene tenni a negyedszázaddal ezelőtti ballépést, amely azonban Olaszországban bűncselekménynek minősül.

Janice most jutott döntő elhatározásra, és férje tudta nélkül, névtelenül feladta a terrakottát, ám a postai küldeményen feltűntette a címét. "Azt gondoltam, ha bajba kerülünk, hát bajba kerülünk, de muszáj visszaadnunk" - magyarázta. A küldeményről a római régészeti hivatal bejelentése nyomán szerzett tudomást a sajtó. Az asszony kísérő levelében azt írta, hogy a terrakottát a Colosseum környékén találták, az olasz hatóságok szerint azonban a műtárgy valószínűleg egy kicsit messzebbről, a Fórumról vagy a Palatinus-dombról származhat.

Janice levelében mindenesetre bocsánatot kért a tettükért, és reményét fejezte ki, hogy a terrakotta visszakerül oda, ahol eredetileg volt. A házaspár egyébként többször is járt az idők folyamán Olaszországban, ahol a 30. házassági évfordulójukat ünnepelték, tavaly pedig kisebbik fiukkal látogattak Itáliába. Egyik alkalommal sem vetemedtek műkincslopásra. "Remélem, az olasz hatóságok nem tartanak minket rettenetes embereknek, és visszatérhetünk még Rómába" - írta az asszony.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár