2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szarmata ezüstfibula a hónap műtárgya

2009. május 11. 09:13 MTI

Egy ezüstből készült, az M43-as autópálya építését megelőző régészeti feltáráson előkerült horgonyfibula - ruhakapcsoló tű - fogadja a hónap műtárgyaként a szegedi Móra Ferenc Múzeumba érkezőket májusban.

Az értékes lelet Makó északkeleti határában, az igási út és a vasútvonal kereszteződésétől mintegy fél kilométerre bukkant elő. A feltárás e részén - közel 17 ezer négyzetméteren - bronzkori, vaskori és Árpád-kori település, valamint honfoglalás kori temető mellett egy szarmata temető huszonkét sírját tárták fel Balogh Csilla ásatásvezető irányításával a szakemberek.

A szegedi kultúrpalotában megcsodálható fibula egy szarmata női sírból származik. Ez a nagyméretű ruhakapcsoló, amely a koponya bal oldalán került elő, a sírban nyugvó felnőtt nő felsőruházatának összefogását szolgálta - mondta Balogh Csilla. A változatos formájú fibulák két részből állnak: a fibulatestből és a hozzákapcsolódó tűből. A tű fogta össze a textilt, a test pedig a tű két végét rögzítette. A fibulák különböző típusai elterjedtek a római kori Barbaricumban is, mind a nők, mind a férfiak körében kedvelt kiegészítők voltak.



A bemutatott ékszer az alakja miatt a horgonyfibulák körébe tartozik. A szarmata lelőhelyeken viszonylag gyakoriak a fibulák, e típusból azonban csupán három hasonló alakú került elő. Ez az időszámításunk szerinti első-második századból származó példány mind méretével, mind pedig kiváló minőségével kiemelkedik a kevés számú barbaricumi példány közül - közölte a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár