2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Spanyol torony és svájci városok a világörökségi listán

2009. június 29. 12:01 MTI

A brüsszeli Stoclet palota, a spanyolországi Herkules torony, La Chaux-de-Fonds és Le Locle svájci városok is felkerültek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára - jelentette be szombaton a Világörökség Bizottsága (VÖB).

A testület ugyancsak a világörökség részének nyilvánította a walesi Pontcysyllte akvaduktot és vízvezetéket, csakúgy mint a kelet-franciaországi Salin-les-Bains egykori sóbányáit a már 1982 óta a világörökséghez tartozó Arc-et-Senans-i királyi sólepárló részeként.

A Világörökség Bizottsága már hatodik napja ülésezik Sevillában, éves tanácskozása kedden ér majd véget. Összesen 27 természeti vagy kulturális helyszín verseng azért, hogy felkerüljön a világörökségek listájára, amelynek összesen 878 tagja van, 145 országban 679 kulturális, 174 természeti és 25 vegyes jellegű hellyel.

A bizottság pénteken nyolc jelölést fogadott el, így listára került egyebek között a Watt-tenger, a Föld legnagyobb összefüggő árapálysíksága és az észak-olaszországi Dolomitok, a buddhista templomairól ismert kínai Vutaj (Wutai) hegy, a Zöld-Foki Köztársaság fővárosának, Praiának a történelmi városrésze, a Cidade Velha (Öreg Város), a Burkina Faso-i Loropéni romok, az iráni Sustar történelmi hidraulikus vízrendszere, a dél-koreai Joseon-dinasztia királyi sírjai. A tanácskozás csütörtöki ülésén törölték az Elba-folyóvölgy drezdai szakaszát a kulturális világörökségek listájáról, mert a barokk belváros látképét hamarosan egy négysávos, 635 méteres híd fogja zavarni.

Szombaton az egykori felső-magyarországi szlovák város, Lőcse (Levoča) és a helyi gótikus templomban található oltár, Lőcsei Pál mester alkotása is felkerült a listára. A szepességi város főterén álló Szent Jakab-templom főoltára a világ legmagasabb - 18,62 méteres - gótikus stílusú oltára, a szentélyt a padlótól a mennyezetig kitölti. Lőcsei Pál mester műhelyében készült 1508 és 1510 között. Ez a mester főműve, több mint 500 évig állt egyben a helyén - a csodával határos módon sem tűz, sem idegen kezek nem okoztak benne kárt -, ötven éve szedték először szét, amikor felújítási és tartósítási munkálatokat végeztek rajta.

Hétfőn került listára az ötezer éves Caral Supe (Peru) - az amerikai kontinens legrégebbi városa. A 626 hektáros régészeti helyszín a perui fővárostól, Limától úgy száznyolcvan kilométerre északra, a Supe-folyó zöldellő völgyére letekintő sivatagi platón fekszik. A rendkívül jó állapotban fennmaradt műemlék-együttes komplexitásával, monumentális voltával nyűgözi le a látogatót, az építmények, beleértve a hat nagy piramist a korabeli szertartásokról, erős vallási ideológiáról tanúskodnak, míg a helyszínen talált úgynevezett khipu írás (csomóírás) a helyi társadalom fejlettségéről.

A világörökségi listára felkerült kirgizisztáni Fergana-völgyet uraló Szulamain-Too a szakemberek szerint Közép-Ázsia legösszetettebb szent hegye, amely évezredeken át szolgált kultikus helyként. A hegy "háttérként" magasodik a Selyemút elágazásánál fekvő Os városa mögött, s másfél évezreden keresztül segítette a vándorok tájékozódását. Öt csúcsát 17 ősi kultikus hely veszi körül, amelyeket ösvények kötnek össze - némelyiket még napjainkban is látogatják. A hiedelmek a meddőség, fej- és hátfájás ellen nyújtottak gyógyírt, s a zarándokok hosszú életet reméltek. Felfedeztek itt barlangokat, amelyek falát petroglifák (sziklavésetek) díszítik. Összesen 101 helyen láthatók ember- és állatábrázolások, ahogy mértani alakzatok. A helyszínen található két 16. századi mecset is, vagyis a hegyet egyaránt szent helyként az iszlám térhódítása előtt, ahogy azóta is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár