2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halszósztól a római cseresznyékig

2009. június 30. 11:10

A Római vér és a Catilina rejtélye közti időszakot tárgyaló novelláskötetében Steven Saylor igazi ínyencségeket tálal fel: a rövidke történetekben nem csak a garumhamisításról, hanem a római cseresznyék eredetéről is olvashatunk.

A közelmúlt legsikeresebb ókori nyomozója tovább dolgozik az Örök Városban: Saylor novelláskötete a művelődéstörténet eleddig kevéssé ismert fejezetei mellett az ókori mindennapokkal is megismerteti az olvasót. A szerző beavat bennünket az ókori Róma mérgezett süteményeinek, illetve a mennyei garumnak receptjébe, és Gordianus, a Nyomozó segítségével megtudhatjuk azt is, hogyan került az első cseresznyefa Rómába.

Egy másik történetben egy harckocsiverseny körüli összeesküvés miatt érkezünk a Circus Maximus-ba, ahonnan csak azért ruccanunk át egy másik arénába, hogy megtudjuk, hányszor halhat meg egy gladiátor? Ez legalább olyan találós kérdés, mint Arkhimédész néhány feladványa (Gordianus a tudós sírjának rejtekhelyét is megtalálja) vagy hogy miért hallgat egy hadvezér a fehér szarvasborjúra.

A szerző regényeinek megszokott színvonalától egyes helyeken sokkal komolyabb és tömörebb elbeszélések élénk képet festenek az egykori mindennapokról: a történészi alapossággal dolgozó, ám mégis szórakoztató történeteket jegyző Saylor a köztársaság bukásának drámai időszakából villant fel feledhetetlen epizódokat. Ezt erősíti a kötet utolsó története is, amely keserédes melankóliával búcsúztat el egy lakomáiról ismert politikust.

Mindez pedig talán előrevetíti Gordianus nyomozásainak végét is, aki bár még tetterősen ered a bűntények nyomába, a köztársaság bukásával, és Augustus közelgő felemelkedésével beköszöntő nyugalmas időszak politikai összeesküvéseinek elmaradása már egy új korszakért és egy új detektívért kiált. Addig viszont reményeink szerint több regényre való intrika és kibogoznivaló rejtély várja az ókori Róma mindennapjai iránt érdeklődőket.

Saylor, Steven: Egy gladiátor csak egyszer hal meg. Ford.: Heinisch Mónika, Agavé Könyvek, Bp., 2008. 238 o. 2680Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár