2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyorsan ért véget az amerikai álom

2009. július 8. 10:13 The Independent

Az Újvilágba elhajózó telepesek egynegyede pár év után visszatért Angliába - derül ki a kora újkori naplók, iratok és levelezések legújabb vizsgálataiból.

A betegségek, a barátságtalan klíma, és Massachusetts gazdasági stagnálása több ezer telepest kényszerített visszafordulásra, és álmaik hátrahagyására - derül ki egy nemrég megjelent könyvből. Dr. Susan Hardman Moore, a Edinburgh-i Egyetem kutatónője munkájában az egykori végrendeletek, naplók és levelek alapján azon emberek életpályáit vizsgálta, akik az angol polgárháború elől, vagy vallási üldözések miatt menekültek az Újvilágba.

A Pilgrims: New World Settlers and the Call of Home című könyvből kiderül, hogy csak az 1630-40-es években 20 ezren keltek át az Atlanti óceánon. Akiknek szerencséje volt, azok történeteit jól ismerjük, ám a hazatérők élete mintha kimaradt volna a történelemkönyvekből. Dr. Hardman Moore szerint ezen emberek történetével azért sem foglalkoztak, mert a helyi történetírást nem foglalkoztatta a lemorzsolódók sorsa, akiknek nem sikerült valóra váltani az amerikai álmot.

A hazatérésre azonban nem csak a gyarmati viszonyokban keresendő a válasz. A puritánok legfőbb ellensége, Laud érsek kivégzése új korszakot nyitott Angliában, ahogy Oliver Cromwell uralma is. Ez utóbbihoz nagyon sok hivatalnokra, és tanult főre volt szükség, így amikor az angliai álláslehetőségek híre elért a kilátástalansággal küzdő gyarmatokra, akkor sokan dönthettek hazatérés mellett. Nem meglepő hát, hogy a visszahajózók jelentős részét a gyarmati elit tagjai tették ki, de nagyon sok fiatal is volt, akik frissen végeztek az éppen csak megalapított Harvard Egyetemen.

A hazatérés persze nem volt egyszerű: még ha sikerült is hajótörés, vagy tengeri betegség nélkül kibírni az ominózus három hónapot, az utazás költségei nagyon magasak voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár