2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vélt és valós örökösök vitáznak Molnár Ferenc hagyatékáról

2009. július 23. 21:58 MTI

A Molnár Ferenc író - hivatalosan is elismert és "önjelölt" - leszármazottjai között dúló örökösödési vitáról, a világhírű szerző és felesége után a holokauszt jóvátételi bíróság által megítélt összeg feletti nézeteltérésekről írt csütörtöki számában a The New York Times.

Minden családi legendát veszélyeztethetnek a szépítések és a homályos foltok, de ha egy család története a holokauszton, generációkon, kontinenseken és érzelmeken át ível, még nehezebb elválasztani a mítoszt a valóságtól - mint ahogy ez a Molnár család esetében is történt - írja a tekintélyes napilap.

Elizabeth Rhodes és Lukin Gábor között azért az összegért folyik a harc, amelyet a holokauszt jóvátételi bíróság ítélt meg az 1939-ben Svájcba menekült, majd az Egyesült Államokba kivándorolt, 1952-ben elhunyt Molnár Ferenc és harmadik felesége, Darvas Lili után. Elizabeth Rhodes 2001-ben Molnár Ferenc állítólagos féltestvérének dédunokájaként nyújtotta be kérelmét a törvényszékhez, és azóta hozzávetőleg 225 ezer dollárhoz jutott hozzá. Lukin Gábor, az író dédunokája - a magyar állam által elismert örökösök egyike - azonban 2007-ig nem is tudott a jóvátételi bíróság létezéséről. Amikor tudomására jutott, hogy Molnár Ferenc és felesége után jóvátételt fizettek egy számára ismeretlen személynek, maga is benyújtotta kérelmét, mindeddig azonban nem sikerült rendezni a jóvátétel sorsát.

Az Elizabeth Molnar néven született Rhodes üzleti tanácsadóként dolgozik San Diegóban, ahol férjével és két gyerekével él. Saját bevallása szerint gyerekkorától fogva abban a hitben élt, hogy dédnagyapja, Molnár Sándor kémikus a híres író féltestvére volt. "Ez egyike volt azoknak a dolgoknak, amelyeket felnőve apámtól és nagynénémtől hallottam" - idézte a The New York Times a nő által adott egyik interjút. "Soha nem vált világossá, hogy miként is voltak ők féltestvérek, és ki tudja, hogy azokban az időkben az mit is jelentett" - tette hozzá Elizabeth Rhodes.

A nő azt követően kezdett el érdeklődni az esetleges jóvátétel után, hogy Darvas Lili neve felbukkant azon a nemzetközi Claims Resolution Tribunal (CRT - jóvátételi bíróság) által közzétett listán, amely a náci rezsim olyan lehetséges üldözötteinek nevét tartalmazta, akik svájci bankszámlákkal rendelkeztek. Bár Rhodes tisztában volt azzal, hogy a rokonság nagyon távoli, mégis amellett döntött, hogy végigjárja a szükséges utat. A nő és családja minden előzetes várakozásuk ellenére 2003-ban 38 ezer dollárt kapott Darvas Lili után, a következő évben pedig további 185 ezer dollárt - a nyilvánosságra hozott listán egyébként máig tisztázatlan okok miatt nem szereplő - Molnár Ferenc számlái után.

Az örökség és annak összege nem csak Rhodesék számára jelentett meglepetést, Lukin Gábort, Molnár Ferenc dédunokáját is váratlanul érte az új rokon megjelenése. A Magyarországon felnőtt, de Los Angelesben élő 51 éves Lukin nem is tudott a törvényszék létéről, de hangsúlyozta, hogy az írónak volt végrendelete. "Nagybátyáimmal és testvéreimmel minden évben kapunk szerzői jogi díjakat az örökség révén" - mondta a zenészként dolgozó leszármazott.

Lukin úgy döntött, beadja saját kérvényét, bár az örökösök számára megszabott határidő már évekkel korábban lejárt. A férfi mellé állt azonban az ügyben a CRT washingtoni részlegének egyik bírája, Michael Bradfield, aki az ügy áttekintését követően arra kérte Elizabeth Rhodest és családját, hogy adják vissza a pénzt. Rhodesék azonban azt válaszolták, hogy ez nem áll módjukban, mivel elköltötték az összeget. "Ha meglenne a pénz, és találnánk valakit, aki közelebbi hozzátartozó, akkor azt hiszem, visszaadnánk a jóvátételt", amennyiben ezt kérné a bíróság - idézet a The New York Times a nő szavait.

Elizabeth Rhodes ugyanakkor azzal érvelt, hogy a törvényszék által megszabott követeléseknek eleget tett az általa benyújtott kérelem, így jogosan került hozzá a 225 ezer dollár. A nő még egy magyarországi családfakutatót is felbérelt, aki nem talált cáfolatot arra, hogy Molnár Ferencnek lett volna féltestvére. Igaz, a szakember az író négy feleségét is "megtalálta", noha a szerzőnek csak három neje volt. Michael Bradfield egyelőre nem adott ki hivatalos ajánlást az ügyben. Mint mondta, úgy gondolja, ismét beszélnie kell Elizabeth Rhodes-zal és családjával, s majd meglátják, mi következhet azután.

Egy áprilisi meghallgatáson minden esetre meglehetősen kemény volt a nővel. Többek között arról is faggatta, hogy milyen bizonyítéka van a rokonságra a családi szóbeszéden kívül, s hogyan lehetséges az, hogy a család másik ága, Molnár Ferenc közvetlen leszármazottai semmit sem tudnak a kapcsolatról. Elizabeth Rhodes édesapja egyébként annak tulajdonította a család két fele közötti kapcsolat megszakadását, hogy szülei egyszer egy Broadway-előadás után hátramentek az öltözőkhöz, hogy gratuláljanak Darvas Lilinek, aki azonban meztelenül nyitott nekik ajtót. A családi legenda szerint az esetet követően szakadt meg minden kapcsolatuk a híres íróval és színésznő feleségével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár