2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bepillantás egy ókori város titkaiba

2009. augusztus 3. 21:57 Science Daily, MTI

Egy római város, Venta Icenorum titkaiba nyernek bepillantást a Nottinghami Egyetem tudósai, akik Norfolk-grófságban, Caistor St. Edmund mellett a legmodernebb technológia segítségével igyekeznek megismerni az egykorvolt település szerkezetét, fontosabb épületegyütteseit.

Venta Incenorumot, azaz az icénusok "vásárvárosát", amelynek helyén jelenleg szántóföldek vannak, tulajdonképpen még 1929-ben fedezték fel a brit királyi légierő által készített felvételeken. A rendkívül száraz időjárásnak köszönhetően a légi felvételeken világosan kirajzolódtak a római kori település részletei . A felvételek, amelyek a The Times 1929 március 4-i számának címlapján szerepeltek, óriási érdeklődést keltettek, néhány évig közadakozásban folytak feltárások, majd pénzhiány miatt megszakadtak.

A legújabb kutatás, amelyet 2007 decemberében indult, nagyfelbontású geofizikai mérőműszerek, egyebek közt cézium-magnetométer segítségével térképezi fel a város szerkezetét, vízellátórendszerét, középületeit - templomait, fürdőit -, valamint a fórumot. Mint kiderült, a korábbi elképzelések Venta Incenorumról, amelyek szerint ez egy sűrűn lakott város volt, teljességgel tévesek voltak. A vizsgálatok tanúsága szerint a lakóházak többsége a főutca mentén sorakozott, míg mögöttük nagy szabad térségek voltak, ahol feltehetően mezőgazdasági termelés folyt.

A város szerkezete vélhetően az i.sz. 1. században alakult ki, a nagy középületeket viszont a 2. században emelhették. A vizsgálat egyik legizgalmasabb felfedezése a római kori színház, legalábbis erre utal az épület félköríves alakja, valamint elhelyezkedése: a város templomai közelében emelték, ami tipikus lokalizáció volt a római kori városokban a brit szigeteken.

Venta Icenorum az icenusok földjén, vagyis annak a törzsnek a területén fekszik, amely i.sz. 60-61-ben Boudicca királynő vezetésével fellázadt a rómaiak ellen. A vizsgálat kimutatott egy sor kör alakú építményt, amelyek korábbiak, mint a római város. Így kérdéses, hogy a római várost az icenusok erődítményének a helyén építették-e a felkelés megtorlásaként, vagy ily módon akarták megjutalmazni a törzs azon csoportját, amely lojális maradt a rebellió alatt. Korábban úgy vélték, hogy a város az 5. században, miután véget ért a római uralom, néptelenedett el. Az új vizsgálat során azonban a régészek észrevettek a római kori utca észak-nyugati sarkában egy nagy, árokkal körülvett területet, amely később keletkezett. A várostól északra, dél-keletre és nyugatra angolszász temetőket, s 7-8. századi leletanyagot találtak, ami arra enged következtetni, hogy a térség később is lakott volt.

Mivel Venta Icenorum szántóföldek alatt fekszik, teljességgel feltárható. Az ásatást irányító Will Bowden, a Nottinghami Egyetem római kori régészdocense szerint Venta Icenorum egy valóságos "időkapszula", amelynek segítségével megismerhető a városfejlődés összetett folyamata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár