2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékművet kapnak a Cipruson megölt brit katonák

2009. augusztus 5. 10:10 The Daily Telegraph

Hamarosan emlékművet kaphat az a 371 brit katona, akiket az 1950-es években az EOKA, egy görög nacionalista ellenállási szervezet tagjai szolgálatteljesítés közben öltek meg Cipruson.

Az emlékművön azon 371 katona, tengerész vagy épp pilóta neve szerepel majd, akiket az 1950-es években folytatott küzdelmek során öltek meg a szigeten. Bár a fiatalemberek a brit korona érdekeinek védelmében haltak meg, eddig szinte sehol nem említették meg őket.

A "ciprusi vészhelyzet" során 1955 és 1959 között az akkor még brit gyarmatnak számító szigeten az EOKA tagjai több gyilkos merényletet hajtott végre az angolok ellen. Az ekkor elhunytakat Nicosia mellett temették el, ám ezt a sírkertet ma már senki sem keresheti fel, ugyanis a görög és török fennhatóság közötti senkiföldjén található, amely az ENSZ ellenőrzése alatt áll.

A leendő emlékművet az északi part egyik brit temetőjében, Kyrenaiában állítják majd fel, ám a tervezők arra is gondoltak, ha egyszer a brit katonák nyughelyére kéne szállítani, így annak darabjai könnyen szétszedhetők lesznek egy békésebb jövőben. Az akciót a brit Telegraph olvasói is segítettek, akik egy idén áprilisi cikk után közel 80 ezer fonttal járultak hozzá az emlékmű megvalósulásához.

A Ciprusi Brit Emlékmű Alapítvány emellett egy online emlékkönyvet is kialakított, amelyben a küzdelmekben elhunytak neve és rövid életrajza is szerepel. Ez egyben a katonák hozzátartozóinak is lehetőséget biztosít arra, hogy a bejegyzéseket megjegyzésekkel lássák el, és fényképekkel illetve más dokumentumokkal egészítsék ki azt. A kezdeményezés népszerű: a múlt hónapban elindított oldalt mostanáig több mint hatezren nézték meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár