2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Honlap idézi Fejtő Ferenc életművét

2009. augusztus 31. 11:11

Fejtő Ferenc tavaly hunyt el Párizsban; az író, újságíró, szerkesztő, történész-esszéista, politikai elemző, az AFP egykori Kelet-Európa szakértője 2009. augusztus 31-én lett volna kereken 100. esztendős. A férfi életét a hivatalos ünnepségek mellett egy most indult honlap mutatja be, amely mind tartalmában, mind szellemiségében emléket állít a 20. század egyik legfontosabb személyiségének.

Multimédiás töredékek a század utasáról

A honlap szerkesztője, Földes Anita újságíró multimédia eszközökkel mutatja be a nemzetközileg ismert és elismert magyar gondolkodót. A hanganyagokon, interjúkon, portréfilmrészleteken, valamint mintegy 30 barát, pályatárs és Fejtő-kutató (köztük Tamás Gáspár Miklós, Méray Tibor, Bodor Pál, Glatz Ferenc, Rajk László, Romsics Ignác és Kende Péter) visszaemlékezésein keresztül egyre teljesebb kép bontakozhat ki előttünk - ahogy magát nevezte - a "század utasáról".

A puzzle-szerűen, egymást kiegészítő elemekből felépülő oldal egy része az újságíró-szerkesztő Fejtő Ferenccel folytatott beszélgetésein alapszik, amelyek megismertetik az olvasót a férfi személyes élettörténetének fontos eseményeivel. Köztük az első publikáció történetével a Nyugat folyóiratában, József Attilához fűződő barátságának kevésbé ismert részleteivel, a kommunizmus vonzásával, majd az ellene folytatott életen át tartó harccal és az emigráció fegyveres és békés periódusaival. Sőt, vallomásain keresztül a kilencvenes évei végén járó, sokat megélt gondolkodóval is. A honlapon rövid fejezetcímek vezetnek az 1-2 oldalas interjúrészletekig, anekdotákig. Fejtő Ferenc vallomásai eredeti hanganyagként és lejegyzett formátumban érhetőek el.



A www.fejto100.hu egy eredeti, eddig kiadatlan Fejtő-könyv, a Rajk-per kéziratának részletét is bemutatja. Sajnos csak az író halála után került elő az a 379 oldalt rejtő dosszié, amelyet Fejtő óriási munkával már 1949 novemberében, mindössze két hónappal Rajk László külügyminiszter pere, egy hónappal kivégzése után, fejezett be, de sosem jelent meg. A kézirat részlete (tartalomjegyzéke és két oldala a Faludy Györgytől és Ignotus Páltól szerzett információkkal) így most először olvasható magyarul.



A videófelvételek között a Fejtő Ferencről készült két utolsó film részletei hozzáférhetőek, így Tóth Barnabás: Ajándékfilm - Váratlan találkozás Fejtő Ferenccel (2007) című dokumentum-, és Surányi András: Emlékképek Fejtő Ferencről (2008) című portréfilmjébe is beletekinthetünk. A honlapon megtalálhatóak József Attila Fejtő Ferenc által inspirált versei is, köztük A Dunánál Kaszás Attila előadásában és az Eszmélet Latinovits Zoltánéban, a Tiszta szívvelt pedig a Sebő együttes szólaltatja meg.

www.fejto100.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár