2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meglepő önvallomás Darwintól

2009. szeptember 4. 17:13 MTI

"Olyan ez, mintha az ember gyilkosságot vallana be" - fogalmazott korszakalkotó művéről, A fajok eredetéről egyik levelében a kétszáz éve született Charles Darwin. A tudós által megfogalmazott evolúciós elmélet idén 150 éves történetét nagyszabású kiállítás mutatja be Németországban.

"Az élet folyója" címet viselő kiállítás részeként a stuttgarti Rosenstein-kastély oszlopcsarnokában felépítik annak a hajónak a mását, amelynek utasaként az ifjú Darwin ötéves körutat tett a déli tengereken. "A hajóút messze életem legfontosabb eseménye volt, egész életpályámat meghatározta" - mondta egy ízben Darwin a háromárbocos Beagle fedélzetén tett utazásról.

"Az 1831 és 1836 közötti hajóút fárasztó és unalmas volt az induláskor alig 22 éves tudós számára, aki gyakorlatilag állandóan tengeri betegséggel küszködött. Ennek ellenére a déli féltekén tett utazás során alkalma volt állatbőrök, csontok és hasonló dolgok ezreit begyűjteni" - mondta Johanna Eder, a múzeum igazgatója.

Charles Darwin korszakhatárnak bizonyuló fő műve A fajok eredete természetes kiválasztás útján, avagy a létért való küzdelemben előnyhöz jutott fajták fennmaradása címmel éppen 150 évvel ezelőtt, 1859-ben jelent meg. Tanulmányában az akkor ötvenéves angol természettudós lefektette az evolúcióelmélet lényegében máig érvényes alapjait, amelyet azóta a történelmi keresztény egyházak is elfogadtak - mondta Günter Bechly, a kiállítás kurátora.

Mint arra a kurátor is emlékeztetett, Darwin orvos apja az 1809-ben született Charles-t "egyszerű, kissé talán átlag alatti képességű" fiúként írta le. Darwin később orvosnak tanult, de megszakította tanulmányait, és átiratkozott a teológiai fakultásra, ahol azonban evolúciós nézeteivel - amelyekkel kétségbe vonta a keresztény teremtéstörténetet - valóságos vallásháborút robbantott ki. "Darwin természettudományos elmélete mögött egy kényes társadalmi kérdés húzódik meg. Ha ugyanis a fajokat nem külön teremtették, akkor az ember elveszíti azt a különleges státuszt, amelyre mindig is, magától értetődően igényt formált" - magyarázta Günter Bechly.

A Karlheinz Thurm által tervezett Beagle körül a látogatók képzeletbeli kutató- és kalandtúrára indulhatnak: az utazást preparált papagájok, a fedélzeten tartott multimédia-bemutatók, hatalmas akváriumok, ősemberkoponyák, valamint a halaktól a szárazföldi állatokig ívelő fejlődési lánc és a modern genetika eredményeinek bemutatása segíti.

A tárlat október 1. és május 24. között látogatható a stuttgarti Naturkundemuseumban.

A Spiegel TV beszámolója

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár