2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Romantikus reformkor Balatonfüreden

2009. szeptember 11. 07:46 MTI

Romantikus reformkor, séta a századok között címmel szerveznek programsorozatot szeptember 25. és 27. között Balatonfüreden.

A reformkori hagyományokat ápoló rendezvény a város éves kulturális programjai körében már a három legfontosabb közé számít - mondta Rádóczy Andrea, a szervező Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, a háromnapos műsornak 7,4 millió forint a költségvetése; a pénz jórészét pályázatokon nyerték, illetve a város és más intézmények, cégek is szponzorálják a programokat.

Tombor Ágnes, az egyesület titkára a műsorokról szólva kiemelte, hogy a rendezvénysorozat 25-én 18 órakor a Gyógy-téren verbunkos parádéval indul, majd az Anna Grand Hotelban a Turay Ida Színház a Lili bárónő című operettet adja elő a főszerepekben Kovács Zsuzsával, Medgyessy Máriával és Benkóczi Zoltánnal.

A romantikus reformkor eseményeinek hivatalos és ünnepélyes megnyitója másnap, 26-án szombaton délben lesz a reformkori városrészben lévő Kisfaludy színpadon, ahol Puka Károly és cigányzenekara, valamint az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes tart bemutatót. Ezt követően fellép a 4 for Dance, a Dance World Cup idei világbajnoka. Keresztes Ildikó műsorát aznap 17 órától láthatják a színpadon az érdeklődők.

Szintén szeptember 26-án adják át a Romantikus Reformkor Fesztivál Bora díjat; a benevezett palackos borokat hölgyek bírálják el és ítélik oda a legjobbnak a díjat. Ezután a színpadon a Bor legendája címmel ad műsort a Holló Együttes, és fellép a Brillante Éneklő Együttes is. Ugyanezen időszakban a Tagore-sétányon gyerekprogramok lesznek, a Blaha étterem teraszán pedig verbunkos parádét tartanak.

Szeptember 27-én vasárnap a Kisfaludy Színpadon a Szerenád zenekar játszik. A turisztikai egyesület titkára elmondta, hogy aznap délután a színpadon vívóbemutatót és bábszínházi előadást tartanak, fellép Molnár György Lyra-díjas harmonikaművész és triója, a Balatonfüred Néptáncegyüttes, majd a Vivát Bacchus együttes bordalokat ad elő. A Huray-villában fiatal füredi muzsikusok adnak koncertet.

A reformkori séták programjának érdekessége, hogy mindhárom napon a kor divatja szerint reformkori ruhákba öltözött férfiak és hölgyek sétálgatnak a tóparti városrészben - mintegy kétszázan öltöznek be jelmezekbe. Lesz népi- és iparművészeti vásár is, "úri hímzés" tanítása, továbbá tarokkbemutató, a kempingnél pedig huszártábor ver majd tanyát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár