2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kell a Darwin-film Amerikának

2009. szeptember 15. 10:36 The Daily Telegraph

Nem talált amerikai forgalmazót a Charles Darwin életéről készített brit film: az Egyesült Államoknak ugyanis "túl ódivatú és idejétmúlt" az alkotás, amelynek fókuszában az országban sokak által kritizált evolúciós elmélet születése áll.

A Paul Bettany főszereplésével készítetett Creation című film A fajok eredete című tudományos munka születését mutatja be. A BBC Films és a UK Film Council támogatásával készített, Darwin ükunokája, Randal Keynes Annie's Box című művén alapuló alkotás azt a kérdést járja körbe, hogy a férfire és családjára milyen hatással lehetett 10 éves lánya, Annie elvesztése. A Torontói Filmfesztivál nyitófilmjévé is választott mű jelenleg a világ szinte összes pontján talált forgalmazót magának, így Ausztráliától Skandináviáig mindenhol bemutatják majd.



Az Egyesült Államok azonban úgy tűnik nem kér belőle: a lehetséges producerek ugyanis nem vállalnak be egy olyan filmet, amely azt az elméletet „népszerűsíti”, amelyben az ország lakosságának alig 39 százaléka hisz. Így nem meglepők a támadások sem: a Movieguide.org, keresztény filmes portál szerint Darwin az eugenika atyja volt, egy bigott „rasszista, akinek a tömeggyilkosság az öröksége”. Szerintük az evolúciós elmélet vezetett Hitler és más diktátorok tevékenységéhez, illetve a klónozáshoz és genetikai tervezéshez is.

A film a Daily Telegraph szerint komoly vitákhoz vezetett a különböző amerikai keresztény oldalakon is, ahol a legtöbben az evolúciót egy „bolondos elméletnek” tartják, amelyre egy évszázadnyi kemény próbálkozás után sem sikerült megfelelő bizonyítékot találni.

A film alkotóit azonban mindez meglepte: Jeremy Thomas producer szerint elképesztő, hogy 2009-ben ilyen fogadtatásra leltek. Szerinte a világ minden más pontján bemutathatják majd a filmet, csak az Egyesült Államokban nem, ahol a többség ma is úgy gondolja, hogy a világot hat nap alatt teremtették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár