2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Széchenyi-emlékévre készülhetünk 2010-ben

2009. szeptember 28. 08:14

Az akadémia alapítója tiszteletére, halálának 150. évfordulója alkalmából rendezendő Széchenyi-emlékévben nagyszabású Széchenyi-kiállítást rendez az MTA - jelentette be a múlt héten Pálinkás József, az Akadémia elnöke.

Gróf Széchenyi István 1791 szeptember 21-én született. Széchenyi születésnapján az MTA elnöke - a hagyományokhoz híven - koszorút helyezett el a "legnagyobb magyar" szobránál, a Lánchíd pesti hídfőjénél. A Széchenyi-szobrot megkoszorúzta többek között az Országos Széchényi Könyvtár, a Müncheni Széchenyi Kör, Nagycenk önkormányzata és a Budakeszi Széchenyi Általános Iskola kipviselője is.

A 2010-es esztendőben Széchenyi István döblingi halálának 150. évfordulója alkalmat ad arra, hogy a Széchenyi-emlékév megszervezésével tisztelegjünk az Akadémia alapítója előtt. Ennek jegyében nagyszabású Széchenyi-kiállítás nyílik jövőre az MTA rendezésében - jelentette be a Széchenyi Társaságnak a MTA Dísztermében megtartott ülésén Pálinkás József. A rendezvény szervezői külön köszönetüket fejezték ki az Akadémiának, hogy immár több éve támogatja a Társaság munkáját azzal, hogy helyiségeit a találkozó rendelkezésére bocsájtja.

Az Akadémia alapítójaként tisztelt gróf az 1825-ös reformországgyűlésen „a nemzetiség és nyelv erősítése, terjesztése és pallérozása szent céljára” felajánlotta minden jószágának egyévi jövedelmét" az Akadémia alapítására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár