2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szentté avatják a leprások mentőangyalát

2009. szeptember 29. 10:52

Hamarosan 11 idősödő hawaii leprás is útra kel, hogy a Vatikánban októberben szemtanúi lehessenek, amint a pápa szentté avatja azt a papot, aki száz évvel ezelőtt a szigeteken mentette a fertőzötteket, míg végül maga is a betegség áldozata lett.

A Belgiumban, Joseph de Veuster néven született Damien atya ma is népszerű Hawaiin: az 1870-es években a férfi ugyanis az előítéletekkel, és a kor orvosainak undorával szembeszállva ápolta a betegség áldozatait.

A Hawaii királyság az 1860-as években kezdte elkülöníteni a leprás betegeket, amikor a Hansen-kór újabb hulláma az őslakosok egyre nagyobb tömegét betegítette és ölte meg. A legtöbb őslakosnak nem volt természetes immunitása a betegséggel szemben, ahogy más behurcolt kórok ellen sem tudtak védekezni: a James Cook 1778-as érkezése utáni hét évtizedben az őslakosok 70 százaléka halt meg emiatt.

Ez a gyakorlat 1969-ig folytatódott, amikor Hawaii a karantén feloldásáról döntött. A legtöbb ott élő azonban nem hagyta el a szigetet, mert az mostanra otthonukká vált. A Kalaupapa szigetén ma is élő leprások az AFP beszámolója szerint nagyon izgatottan várják az utazást, mert mint orvosaik kiemelték: nagyszerű élmény, hogy szentté avatnak valakit, akihez személyesen is közül van.

A katolikus egyház az idei év elején jelentette be Damien szentté avatását, miután elfogadták, hogy egy hawaii nő azután gyógyult ki halálos rákjából, miután Damienhez imádkozott. XVI. Benedek így október 11-én emeli a szentek közé a II. János Pál által 1995-ben már boldoggá avatott papot. A tervek szerint a pápa találkozik majd az ünnepség alkalmából városba érkező küldöttséggel is.

A lepra vagy Hansen-kór idült, fertőző betegség, a Mycobacterium leprae okozza, amely a tbc kórokozójához hasonlít. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepromatózus lepra, amely a bőrön göböket képez (leprómák), megtámadja az idegeket és a zsigereket is. Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható. A kutatók megfigyelték, hogy az emberek 95 százaléka eleve immúnis a lepra baktériumára. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2008-ban 212 ezer friss leprás esetet regisztráltak a világon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár