2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orosz kézbe kerülhet a Vasari-archívum

2009. október 26. 09:02 The Guardian, MTI

Egy orosz holding vásárolta meg Giorgio Vasari (1511-1574) olasz építész, manierista festő, művészeti író fennmaradt archívumát, amelyet jelenleg szülővárosában, Arezzo toszkán városban őriznek.

Az Il Messaggero olasz napilap pénteki száma szerint Giovanni Festani, Vasari legutolsó örököse 150 millió euróért adta el a régóta hirdetett gyűjteményt, amely könyveket, rajzokat és Vasarinak többek között Michelangelóval és az akkoriban élt pápákkal folytatott levelezését tartalmazza.

Giorgio Fanfani, Arezzo polgármestere szerint a gyűjtemény eladása mérhetetlen veszteséget jelent a városnak. Bár az adásvételi szerződés egy záradéka szerint az archívumnak Arezzóban kell maradnia, ez nem nyugtatja meg Fanfanit. Mint mondta: "nehéz elhinni, hogy valaki 150 millióért megvásárolja az archívumot, majd itthagyja".

A város három hónapot kapott arra, hogy felüllicitálja az inkognitóban lévő orosz befektetők ajánlatát. A polgármester szerint azonban "ez egyszerűen nevetséges: nincs olyan város egész Olaszországban, amely ki tudna fizetni erre ennyi pénzt". Hozzátette: a kormány és a művelődési minisztérium feladata biztosítani azt, hogy ilyen kincsek ne kerüljenek idegen kézbe.

Az eladás megakadályozásának érdekében a polgármester Silvio Berlusconi kormányfőhöz fordult segítségért, aki Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vendégeként jelenleg Szentpéterváron tartózkodik. "Egyszerűen megengedhetetlen, hogy Olaszország megváljon a Vasari-archívumtól. Arezzo városa 2011-ben méltóképpen akarta megünnepelni Vasari születésének 500. évfordulóját" - nyilatkozta Fanfani. Az olasz kulturális miniszter bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet.

Michelangelo tanítványaként Vasari a mester nagy római falfestményeinek másolásával képezte magát. Firenzében nagyrészt a Medici-család szolgálatában állt tanácsadóként, s ő tervezte az Uffizi-palotát, amely a Mediciek kormányzatának székhelye volt. Michelangelóval tanítványi-baráti kapcsolatot ápolt, festett képeket is Michelangelo útmutatásai szerint, és az ő tanácsára kezdett építészeti tanulmányokat.

Több firenzei művész életrajzát készítette el: kora jelentős mestereinek életéről és műveiről készült írásai miatt az egyik első művészettörténészként tartják számon. Vasari vezette be a gótika kifejezést - bár ő maga eredetileg lekicsinylő értelemben használta. Ugyanígy a manierizmus stílustörténeti korszak elnevezését is hozzá kötik. A mai művészettörténészek szerint a reneszánsz szót is minden bizonnyal ő írta le először, 1550-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár