2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antarktiszi expedíció két láda whiskyért

2009. november 16. 17:43 MTI

Két láda skót whiskyért fúrnak le az Antarktisz jegébe januárban a Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából; a társaság mintát akar venni a több mint százéves spirituszból, hogy feléleszthesse receptjét.

A McKinlay márkájú ital Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciójával érkezett a jeges kontinensre, majd miután a kutatóbázist elhagyták, hátramaradt. A Whyte and Mackay az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítványt (Antarctic Heritage Trust) bízta meg a ládák előkerítésével. Al Fastier, a whiskykereső csapat vezetője elmondta: a nemes italt 2006-ban már megtalálták a Cape Royds közelében lévő Nimrod kutatóbázis alatt, de túlságosan mélyen volt, így nem tudták kiásni.

A januári expedícióban speciális fúrókat használnak majd a scotch felszínre hozásához - mondta Fastier, aki arra is emlékeztetett: csak néhány üveget hozhatnak fel, a többit ugyanis az Antarktisz-egyezményhez tartozó 12 állam megegyezése értelmében a jégsírban kell hagyniuk. "Jobb csak elképzelni az ízét, mint valóban megkóstolni. Így megőrzi a titkát" - válaszolta Fastier arra a kérdésre, hogy a januári antarktiszi hidegben meghúzzák-e majd a flaskát.

Richard Paterson, a Whyte and Mackay mester-whiskyfőzője szerint az ital ma is fogyasztható lenne, s íze pontosan olyan, mint száz évvel ezelőtt. Paterson azt tervezi, hogy mintát vesz a leletből, majd ez alapján megpróbálja rekonstruálni a McKinlay egykori receptjét. Ha minden jól megy, rövidesen újra a polcokra kerülhet a régi márka - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár