2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dán herceg a digitális útvesztőben

2009. november 19. 12:06

Shakespeare Hamletjének 32, ma is létező quarto-kiadásának digitális változata került fel az internetre. A különleges archívum végre minden korábbinál teljesebb betekintést biztosít a mű születésének történetébe.

A Shakespeare Quartos Archive végre úgy teszi lehetővé a kutatók számára, hogy forráskritikai módszerekkel megvizsgálják a Bárd egyik leghíresebb darabjának korai nyomtatott kiadásait, hogy fel kéne keresniük az azokat őrző intézményeket. A különleges honlap lehetővé teszi a nagyfelbontású lapok összehasonlítását, keresését, és akár jegyzetekkel történő ellátását is.

Erre azért is szükség lehet, mert a Hamletnek több korai változata is létezik: az egyikben például a híres „lenni, vagy nem lenni” sor egy teljesen más jelenetben hangzik el, míg az egyik variáns kétszer olyan hosszú, mint a kanonizált változat. A különböző kiadásokból az is kiderül, hogy Shakespeare mára szállóigévé vált sorai akár előadásról előadásra is változhattak.

Kéziratokkal azonban nem rendelkezünk, így a korai kiadások lehetnek a legjobb források azzal kapcsolatban, hogy Shakespeare eredetileg mit írhatott. A példányokat annak idején már rögtön a darab első bemutatója után árulni kezdték. A nyomtatványok segítségével jobban kiderül, hogy a darabok szövege miként formálódott az előadások és a színészek előadása során. A negyedrét íveken (quarto) megjelent darabokat olcsón állították elő, ezért bárkihez eljuthattak.

A quarto-kiadások szövege állhat a legközelebb ahhoz a szöveghez, ami annak idején a Globe-színházban elhangzott, bár a szöveg az előadások során valószínűleg egyre finomodott, módosult. A quartók valószínűleg Shakespeare munkadarabjai lehettek, esetleg próbapéldányok, vagy olyan változatok, amelyeket a színészek emlékezete nyomán írtak le. A quarto-példányok nem jelentek meg nagy számban, mert a közönség körében nem voltak népszerűek, és nem származott belőlük anyagi haszon.

A transzatlanti összefogás az oxfordi Bodleian Könyvtár és a washingtoni Shakespeare Könyvtár együttműködésében valósult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár